Така изглежда old.kinematograf.bg, когато стартира на 18 Октомври 2012 с 4 качени филма, приличащ повече на блог, отколкото на сайт. На логото присъстват братя Люмиер, които през 1894г патентоват кинематографа. Макар и днес сайтът с нищо да не подсказва за тях, нашата история като платформа за късометражно кино, винаги ще носи братя Люмиер в своето начало.
През декември стартира втората версия на old.kinematograf.bg с акцент върху невъобразимото разнообразие от емоции, ситуации, персонажи, идеи, изразени чрез постоянно движещите се цветове в логото. Тогава стартираме и първите ни прожекции в София, 3 месеца по-късно и в Пловдив.
Броят на филмите надминава 100, а гледанията им 40 хиляди. Появяват се класациите, чрез които започваме да отсяваме по различни критерии най-добрите филми, с което улесняваме зрителите. Някои от заглавията, представени на сцената ни, стават емблематични като "Ботев е идиот", "Шшшт... Попей ми", "Скок", "Драсканица" и други. Кинематограф се утвърждава като първа извънфестивална платформа за късометражно кино в България.
В един забързан свят остава все по-малко време за изкуството. В арт-джунглата, в която се намираме всеки се бори за оцеляване и рано или късно идеалната цел се губи. Е, ние сме против. Точно затова създадохме Фондация Кинематограф Медия, която има за цел изкуството да бъде за хората, а не елитарна привилегия. Ние вярваме, че късата кино форма е предвестник на новия свят и може би искрата, която ще подпали така нужната вълна идеализъм. Работим с убеждението, че българското късо кино заслужава почетното си място като част от седмото изкуство и правим всичко по силите си за неговото развитие и представяне в света.
На 16 Юни, стартирахме официално новия old.kinematograf.bg - не просто сайт, където можете да гледате най-добрите къси филми от цял свят, но и нещо повече - платформа, която информира и помага на българските режисьори, захванали се да снимат късометражно кино, а също и благодарение на която българските филми достигат до все повече хора. С времето ще стартираме различни инициативи, които ще спомагат създаването на повече качествено българско късометражно кино.
Филмите са вече над 420, от 43 страни, а критериите, по които можете да сортирате филми са 4 - категория, жанр, година на излизане и странатa. Използваме различни техники, чрез които анализираме кои са най-естествените за хората методи за избиране на филмите. Резултатите ни помагат не само да подобряваме системата за категоризиране на филмите, чиито брой расте ежедневно, но и да изследваме какво търси и харесва публиката - важна отправна точка за кинотворците.
Кинематограф LIVE стартира на 14.01 в Studio 5, на 6.03 в Петното в Пловдив, а от Юни е и на открито в Конюшните на Царя. Събитието е всяка седмица, трае около 2 часа, представят се филми от цял свят, а разчупената атмосфера се поддържа от водещите Ели и Сашо. Понякога се комбинира с жива музика, а винаги след българските филми предизвикваме дискусия между създателите на филма и зрителите. До момента сме осъществили 22 премиери на български филми.
Тъй като сме си поставили за цел развитието на късото кино в България, важен фактор е работата с младите хора. Чрез семинарите, които периодично организираме, им помагаме да придобиват нови знания, както и им предоставяме актуална информация какво се случва по света в късото кино през призмата на медията. В семинарите включваме доказали се лектори, дискусии, задачи, актуални теми и практически примери. Този формат е в процес на развитие.
Ние смятаме, че интернет е бъдещето на късото кино и затова една от основните ни цели е българската публика да припознае онлайн средата като сцена. Модулът ни за Онлайн премиери е стъпка в тази посока. Възможнoстта за дискусия, гарантираното участие на режисьорите в нея и информацията, предхождаща самото пускане, са нов вид преживяване, което не само свързва артистите с тяхната публика, ами дава възможност за анализ на зрителския интерес върху конкретно произведение.
Една от целите ни е да дадем гласност на младите таланти в киното и в частност късометражното кино, защото това, което правят е вдъхновяващо. Всеки артист има нужда неговият труд да бъде показан, а в България широка гласност в тази област на изкуството липсва. Ние се опитваме да променим това, чрез нови и различни формати на представяне на късометражните филми, за да станат по-достъпни и търсени от обществото. Тук можете да видите част от артистите, които ни се довериха.
Предишният ни слоган беше “потопи се в света на късометражното кино”. Вече не сме съвсем сигурни дали късометражното кино е океан или необятна Вселена, в която има буквално всичко. Късите филми са милиони, а дори незначителната част от тях, качени в сайта ни съдържат невероятна палитра от реалности, ситуации, персонажи, емоции, факти, философия, мъдрост, дори знание за живота... А някои от тези филми носят сила, която е способна да промени живота ви.
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+