Art & Culture of Burning Man
РЕЖИСЬОР RICH VAN EVERY  •  ПРОДУЦЕНТ HEATHER HOLLANDER
САЩ / 2013 / 13'
Филм за сбъднатите мечти на 50 хиляди души. Вдъхновяващо би било меко казано. Сигурно сте чували за Горящия Човек, но едва ли сте го виждали толкова отблизо. Вижте не просто създаването и изживяването на мечтата, но и разделянето с нея насред една пустиня.
К акво точно е горящия човек? Може би най-точният отговор е "каквото си го направиш". Този фестивал не е обикновен. Няма програма, която се следва. За седем дена една пустиня в Невада се превръща в град. Основният принцип на жителите му са подаръците. Всяка инсталация, всяко произведение на изкуството, емоция или преживяване се споделя в обществото. Ако нещо остава на края на седмицата, когато почистват всички следи от присъствието си, Горящия Човек е общество. Група мечтатели, които обединяват ресурсите и уменията си за да споделят едно уникално преживяване.

Връзката между хората се цени над всичко друго. За една седмица се формира толкова здррав социум, защото всеки приема другия без никакви предрасъдъци. Помагайки си взаимно хората сбъдват всяка мечта, която се ражда от творческият дух на всеки индивид. Споделената радост пък избива в още и още по-смели идеи. Няма граница. Могат да запълнят цялата пустиня. И както ин и ян кръгът от емоции се затваря с умищожаването на физическата част. Хората споделят и тъгата, а това ги сплотява в пъти повече. Преживяването със сигурност е разтърсващо.

За да стане всичко реалност обаче, всеки в вложил...не, подарил ресурси, но и умения. Резултатът е съчетаване на всичко с всичко. От най-модерни технологии до дървени конструкции, от метал до платове, всякакви цветове, пълна свобода на тялото за движение и на ума за въображение. Сетивата ни не издържат и си представям как енергията просто избива, може би през очите, но се сблъсква с чужда енергия, но няма значение всички усещат същото и това още повече засилва емоцията докато не се превърне във физическо разтърсване. Тогава тялото ти изтръпва, но и това няма значение защото винаги можеш да хванеш треперещата ръка на човекът до теб. В момента споделяте върховна любов, така че може и да не се познавате. Огледалните ни неврони ни пращат директно в рая.

Създаденото на Горящия Човек не може да се измери по никаква скала. Изкуството и културата се съчетават по един невероятен начин, а Рич ван Евъри предава и мислите на артистите. Основната емоция е любовта - към живота и към преживяването, а основният двигател споделянето. Това общество звучи утопично, но ако някога се постигне световен мир, ще изглежда така. Филмът се казва МЕЧТА, защото една от идеите му е да вдъхнови всеки не просто да си представя, а да създава мечтите си.
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+