Get Out
РЕЖИСЬОР CHARLOTTE BOISSON
Франция / 2009 / 8'
Що е то лудост? Дали всичко не зависи от гледната точка? Вижте параноята на Гари от врати и разберете откъде идва тя. Дали всичко е в главата му? Какво е всичко? Трогателна анимация, тайничко загатваща един много стар въпрос. А краят й ще ви изненада приятно.
В ъпросът, за който загатнах е дали бебетата не се раждат с всички или някои знания от миналия живот. Не могат да ни ги споделят, а докато се научат да комуникират с нас вече са забравили всичко. Честно казано - едва ли. Но това не ни пречи да сме създали филми по темата. Дали ще са забавни като "Бебета Гении" или дълбоко философски като "Mr. Nobody", няма значение. Въпросът си е въпрос и е вдъхновил късометражният филм "Get out".

Друга тема във филма е лудостта. Тя е въпрос на гледна точка. Нормалност? Такова понятие, въпреки всеобщото мнение, не съществува. Във всяка ситуация, в която двама души комуникират можете да изкарате единия луд. Възраст, класа, богатство - нямат значение - всички са откачени. Не е просто заради играта на думи или защото е модерно да се мислиш за луд. Напротив, дори е полезно да се мислиш за луд, така няма да полудееш.

Всеки е предразположен към лека форма на шизофрения. Това се дължи на простия факт, че живеем в два свята. Този навън и този в главите ни. Ясната граница между тях е само привидна. Още повече, когато знаем, че сетивата ни постоянно ни лъжат. А без тях (при пълна липса на външни стимули), мозъкът започва да си халюцинира. От нямане какво да прави. Това е показано в The Ganzfeld Procedure. Уау. Това изведнъж обяснява защо Гари не иска да си отива. В утробата на майката няма никакви стимули. Освен може би пулсът й.

Значи е възможно бебетата да халюцинират какво ли не преди да се родят. И както показва анимацията, именно затова плачат след раждане - въпрос, на който науката не е дала краен отговор. Фантазии, фантазии и изведнъж целите ти дробове се пълнят с ужасяващ газ, който сякаш изгаря цялото ти тяло отвътре. Е как да не ревнем. Единствено не схванах кои са тия огромни типове, които седят около вратата. Не може да не са метафора за нещо в тази гениална късометражка. Може би вие ще ми кажете?
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+