Glue
РЕЖИСЬОР Bo Mirosseni  •  СЦЕНАРИСТ Bo Mirosseni & Brian C. Thornton
САЩ / 2015 / 5'
Наличието на смартфони се превръща в препъникамъка по пътя към вечното щастие на млада двойка. Glue разкрива един от сериозните проблеми на технологиите - невъзможността на човека да ги използва правилно.
О тношенията могат да бъдат сложно нещо, а спецификите на съвремието допринасят за това усложняване. Преди, едно подвикване, пляскане по дупето или дори поглед са могли да ви предизвикат да ревнувате... или да се ступате. Сега, един коментар или like от не когото трябва може да ви обсеби съзнанието. В състоянието на информационен потоп се оказва по-трудно да намерим златния и за двамата баланс, за да бъде връзката това, което я осмисля – красота и любов.

Стилът на Glue е чуден за такъв тип сюжет, разкриващ фини фрагменти от живота на двама млади. И както подобава за себеуважаваща се американска продукция, те са почти „сладки“ и достатъчно небрежни, за да се припознаят в тях повечето двойки, които се препъват в битови камъчета по пътеката на любовта към... какво? Каква е всъщност целта на една връзка? Да бъде връзка? Да бъде платформа за щастие и успехи? Деца? Удряне в собствените ни невидими стени в (под)съзнанието?
 
Разбира се, че можем да гледаме на Glue и като на злободневна смешна ситуация от бита на двама сериозни iфенове, без да търсим дълбочина, но всъщност, полето на двамата герои открива много точки за размисъл. Всеки сам открива за себе си отговорите на въпросите, а самите въпроси изникват с наблюдение. Прави ли ви впечатление, че образът на младите двойки през последните десетилетия не се различава особено от този в Glue? Стига, връзката е като творение на изкуството. Всяка една може да бъде уникална и създаваща своя собствена история в реалност, измислена и споделена от двата индивида. И въпреки това нерядко около нас виждаме хора, изпадащи в едни и същи предсказуеми казуси, от които получавам дежа вю. „Тя и Той“ – култов български сериал по забележете – канадски сценарий, реализиран в повечето европейски страни. Локална адаптация има, но е минималистична. Та, този сериал добре обобщава добре познатия низ от (траги)комични ситуации в ежедневието. Ето за това говоря. Колко ли хора живеят във „връзка“, с вкоренена такава представа от медията и филмите за връзките? Кокошката или яйцето предхожда егото? Ами човешката глупост? Човека е склонен понякога да се вторачва във връзката, забравяйки да мисли за партньора.

Бъдете просто себе си. Не мислете за „връзка“. Мислете просто за човека, когото обичате/харесвате. Това е достатъчно. Всичко друго ще си дойде след това.

В бележка под линия, трябва да отбележим, че актьорската игра е автентична до момента с микровълновата печка... Тази слабост, макар и неприемлива от режисьорска перспектива. е характерна за low или zero-budget продукции, в които не всички участващи пред и зад кадър са с достатъчно практика. 
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+