Intrusion
РЕЖИСЬОР JACK MICHEL
Австралия / 2014 / 7'
Едно влизане с взлом в нечий дом може да промени много неща. В този съспенс, разказан от първо лице, дебют за Jack Michel, едно момче ще ни убеди, че в къщата му има някой и той не трябва да е там. Кой кой е обаче и дали всичко е такова, каквото изглежда?
К иното представлява прозорец към реалността, върху който можем да пресъздаваме реалистичен свят или убедително да интерпретираме действителност. И в двата случая имаме пълна свобода, целейки обаче зрителят да вярва в това, което вижда. Ако зрителят не вярва, не е кино.
 
Същевременно, киното е комплекс от много правила в различни измерения. Едни от тях - задължителни и непроменливи, други абстрактни.
 
От гледната точка на зрителя... Как може да бъдат предвидени възприятието на филма и личната призма, която може да пречупи филма по всевъзможни начини? Как може създателят на една реалност да бъде сигурен, че това, което е искал да каже, няма да бъде погрешно разбрано?
 
Това е киното. Идеята за кино е почти толкова абстрактна и ефирна, колкото и идеята за музика, която предоставя поле от необятни всевъзможности. Математически музиката е безкрайна, вероятно и киното е. Но също така киното е конкретно, точно, вижда се, чува се, осъзнава се, усеща се, такова каквото е? Образите са универсалния език на реалността. Построени правилно през щрихите на правилата, тези образи, заедно със звученето, съставляват една сложна материя, която наричаме филм.
 
Последните години (тъй като създаването на кино стана осезаемо по-достъпен процес) все повече хора, нямащи кино образование започнаха да разказват своите идеи. Оставяйки настрана всичко онова, спадащо в категорията „не кино“, определено се усеща разлика между филмите на завършили кино образование и незавършили такова.
 
Intrusion. Напоследък филмите, разказани визуално от първо лице станаха модерни. Яки са, защото макар невинаги да е типа кино, който ми се гледа, има нещо, което привлича и го прави различно. По-близо е до личния ми конакт с материята и пространството – става по-убедително, но и по-манипулативно. Това тезата на разказвача на филма ли е, тезата на героя през призмата на разказвача или тънко ни се внушава, че това е нашата собствена теза?
 
Не съм сигурен дали умишлено се търси ефект на дезориентация, или това е естествен ефект при снимането от гледната точка на субекта, но вероятно и вие забелязвате, че филмите от първо лице често предизвивкат повече напрежение, оставят повече въпроси относно реалността във филма, понякога дори ни пързалят леко с достоверността на видяното. Представете си сцена в гора, заснета от гледната точка на героя, който тича с фенер в ръка. Във всеки миг на екрана ще виждате толкова много сенки, силуети, движение и откъслечни обекти, че буквално всичко може да видите, дори да не е там, само защото сте в очакване. Intrusion не е гора, а по-лошо – къща, защото това стимулира и личните ви страхове от това някоя нощ да видите непознат силует в коридора ви. Дори да нямате този страх, достатъчно е да си представите за миг да сте в положението на героя. С други думи - въображението ви става по-активно и започва да обогатява и без това бедната на информация картина. Не забравяйте, че въображението ви е аспект на подсъзнанието, а там се крият най-дълбоките ви страхове.

Манипулацията на „субективната“ камера идва и от факта, че като зрители не сме привикнали към този тип кино и като че ли се доверяваме по-лесно. Момчето в Intrusion в крайна сметка жертва ли беше или похитител?
 
Когато се потопим в едно толкова напрегнато и изострящо вниманието ни преживяване, откриваме, че спазването или неспазването на  правилата и нормите в киното не го определят, а са всъщност част от изкуството да разкажете история. Филмът може да стане шедьовър именно защото не е спазено определено правило. Може да бъде запомнящ се, именно защото не е бил „нормален“ филм. И има ли значение, ако е успял да ви вкара в реалността си, в крайна сметка нали около това се върти всичко. Реалността е състояние на ума.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+