Origami
РЕЖИСЬОР JOANNE SMITHIES  •  ПРОДУЦЕНТ MICHAEL MORENO
СЦЕНАРИСТ CAMILLE TURON
Франция / 2012 / 8'
Origami е рядко изтънчена анимация, разглеждаща отношенията между учителя и ученика в традиционна Япония. Момчето трябва да направи дракон от лист хартия, но липсата на опит го демотивира, затова Учителят прибягва до нестандартен подход.
П ървото нещо, което мога да кажа за Origami e, че е алегория за начина, по който хората се учим. Филмът може да се раздели на две части – теоретичната в началото, когато на ученика му е скучно, защото знае, че не може да направи толкова хубав дракон като този на Учителя си и практическата част, в която Ученикът трябва да измине един път, а единственият му начин за оцеляване е чрез Оригами.

Достатъчно мотивиращо ли е?! Винаги ме е привличала старата японска култура, защото за мен има нещо магнетично в нея. Философията и ниво духовно себеопознаване, до което японците са стигнали, имам усещането, че е пъти по-високо от нашето, наблюдавайки ежедневната проблематика на хората тук. Освен това те притежават едно особено чувство за минималистична естетика, което по страхотен начин е изобразено и в Origami. Скоро не бях гледал филм с такова стилистично ниво. Като започнем от изпипаните светлосенки, погледа на Учителя, който наистина вдъхва мъдрост и спокойствие, както би трябвало да бъде. Оригами - изкуство, непознато по нашите ширини и впечатляващо красиво. Интериорът, хартиеният замък, който е последното му изпитание... Където и да се вгледате в този филм за духа и тренирането му, има какво да видите. Приятно гледане!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Origami, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Monk and The Monkey
Малко момче поема към далечна планина за да откъсне един плод и да го занесе на учителя си. Ще се случи нещо неочаквано обаче, което ще го постави пред сложна дилема, която се оказва неговия последен изпит. Вдъхновяваща история за живота.
BRENDAN CARROLL / САЩ / 2010 3D АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+