The Accidental Sea
РЕЖИСЬОР RANSOM RIGGS  •  ПРОДУЦЕНТ RANSOM RIGGS
СЦЕНАРИСТ RANSOM RIGGS
САЩ / 2011 / 6'
The Accidental Sea е нестандартен документален филм, който показва последствията от инженерна грешка в САЩ с катастрофални мащаби, при която случайно се заражда море в пустинията – Salton Sea. Но нещата се обръщат брутално в ущърб на човека.
М иналата година The Accidental Sea привлече сериозно вниманието на кино критиците, защото хем е документален, хем с художествен сюжет. Кинематографично, филмът завладява всеки, натиснал Play. Първо с кадрите си, които Ransom Riggs оставя на индивидуалната гледна точка да ги разпознае като фантастични, пост апокалиптични или като една реалност, възможна навсякъде ако човек сбърка. Второ с простия си, но доста съдържателен разказ, който в рамките на 6 минути не просто ни представя нещо много мащабно, случило се през седемдесетте, а и ни провокира да усетим вътрешно събитията тогава. Има и нещо друго, което прави Salton Sea различен. Като кажем „човешки провал“ за какво се сещаме? За Чернобил?! Титаник?! Bhopal disaster?! Всичките те са огромни катастрофи, следствие на поредици от човешки грешки, които обаче по един или друг начин са очевидни. Радиация, потъващ лайнер в средата на Атлантическия океан и свръх токсичния химикал MIC, изпуснат над половинмилионен град.

В случая със Salton Sea инженерна грешки води до отклоняването на река Колорадо за близо две години, създавайки море в Калифорнийската пустиня. Първоначално никой не подозира какво е взаимодействието между пустинята и новопоявилото се море и започва един огромен приток на туристи, а в последствие и на постоянни жители. Строят се улици, къщи, училища, района се урбанизира и за няколко години бреговете на Salton Sea се превръщат в рай за предприемачите, брокерите и туристите. Е да ама никой не усеща увеличаването на солта, заради пясъка и липсата на постоянен воден приток. Една сутрин водата преминава прага на допустима соленост и изведнъж измират стотици тонове риба. Това, смесено с 43 градуса по Целзий довежда до токсичен въздух в радиус от километри и е документирано, че хората са напускали къщите си толкова светкавично, че са оставяли покъщнината си. Трагична история, която ни кара да се замислим не просто за въздействието на човека върху околната среда, но и философски как възприемаме подобни картини, като извадени от фантастичен филм, които са всъщност съществуваща реалност. А последното изречение определено е черешката на този много добре изпълнен художествено филм!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Accidental Sea, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Everyday
Everyday като трак определено покрива очакваното ниво на качество от Rusko. Като видео, Everyday разказва за едно място, познато като Salton Sea - роденото в пустиня море заради инженерна грешка. Днес то е мъртво. Based on a true story.
JASON MILLER / САЩ / 2011 ИГРАЛНО КИНО / ДОКУМЕНТАЛЕН
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+