The Rise and Fall of Globosome
РЕЖИСЬОР Sascha Geddert  •  МУЗИКА Patrizio Deidda
ПРОДУЦЕНТ Philipp Wolf, Filmakademie Baden-Wuerttemberg
Германия / 2015 / 6'
Възходът и падението на една цивилизация, събрани в 6-минутна анимация, която ще ви спре дъха, правейки ви свидетели на грандиозното раждане на един красив интелект. Аналогиите с нас човеците са безброй. Това трябва да го покажете на децата си!
В сяка цивилизация ли е обречена, ако се развива в условия на ограничени ресурси, каквато е планетата ни? Защо всеки интелект рано или късно стига до максимума, след който винаги следва падение и разруха? Защо интелектът не може да балансира постоянното си развитие и разрастване, в хармония със средата и даденостите й. Защо всичко се случва в някакви цикли, съдейки по познанието ни за предполагаеми минали цивилизации на Земята? Винаги ли глобализацията (Globosome) води до такъв изход? Толкова много въпроси, които възникват от една невероятна анимация, която събира няколко тона литература, наука и социология в няколко минути кино. Няколко минути красота.
 
Философията, която стои зад The Rise and Fall of Globosome може да бъде обект на стотици часове дебати, може да бъде и стартер на следващата революция – революция за по-умно управление. С всеки изминал ден все повече доказателства изникват за това, че цивилизационният прогрес е зациклил, защото не може да се отдели от една изпусната от контрол, самоподдържаща се система на supply/demand, която толкова е превзела умовете на всички, че създадените дотук дисбаланси от нея на глобално ниво, в множество аспекти са на път да задвижат следващата революция, която обаче заради информационната война като че ли ще раздели хората още повече, преди да успеят да осъзнаят Голямата илюзия (поддръжници на която са банки, фамилии, МВФ, ЕС и др), и това ще превърне същата рволюция във война. Война за ресурси, умове и контрол. Затова пък има кино, култура, изкуства, музика, за да бъдат противодействащата сила, осмисляща мира. В невероятно точен момент се появява това жестоко постижение в кино анимацията, респект за Sascha Geddert и екипа й.
 
Аналогиите между филма и реалното време, в което живеем и в което свършва Историята според календара на маите, са изумителни и достатъчни, за да ви накарат сериозно да помислим. Накъде отиваме? Накъде отиваш ти? Как се вписва пътят ти в общата картина? Мисли за човечеството, но помисли и за себе си, защото промяната тръгва първо от теб самия.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+