IV издание на фестивала „В Обектива”
Бяха раздадени наградите на ІV фестивал за късометражно кино „В обектива”, който се организира от „Гръндж медия” с подкрепата на община Асеновград. Пред препълнената със зрители зала в Стария съвет бяха прожектирани 13 игрални късометражни филма от различни жанрове на дипломирани режисьори, студенти и любители непрофесионалисти, които участваха в конкурсната програма.
АВТОР Юлиян Спасов
Н а 11 Май завърши IV-то издание на Асеновградския филмов фестивал „В обектива“. Удивително, но факт, в град без действащ киносалон и извън лигата на „големите градове“, се случва събитие, което събира кинаджии и любители, за да се потопят заедно в света на късометражното и документалното кино. По-голямата част от филмите са студентски, което е добър шанс студентите да се изявят с филми, които в някои случаи не минават високите критерии за селектиране на големите фестивали, както и публиката в Асеновград да открива нестандартни и интереси идеи от младите умове на България. Умовете, които след години ще правят българското кино.

Журито на фестивала бяха Филип Аврамов (актьор), Валери Йорданов (актьор и режисьор), Здравко Григоров (киновед), Камелия Петрова (режисьор и продуцент) и ние с обща оценка като Кинематограф.BG. Самите награди са 5, разделени между награда на публиката, специална награда на журито и 1во, 2ро и 3то място.

Фестивалът беше открит от Ангел Маринов – основател на „В обектива“ и Валери Йорданов – актьор, режисьор и сценарист на пълнометражния „Кецове“, който представи своя филм, а след прожекцията му се състоя и дискусия с публиката.

На втория фестивален ден бяха представени 13 късометражни български филма на студенти от ЮЗУ и НБУ, както и на хора, завършили по-отдавна. Прави впечатление, че идеите и сюжетите бягат от клишетата и някои са доста смели гмуркания в дълбочината на човешката природа, каквито предишни години рядко се срещаха.
Спечелилите филми са:

І награда
„Мета-”, режисиран от Илия Люцканов, който няма специално кинообразование, а е завършил политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
 
ІІ награда
„Пробуждане” на Яна Лекарска, възпитаничка от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров в Нов български университет.
 
ІІІ награда
„Девет нощи и половина” на Ивайло Пенчев, студент по режисура в Югозападния университет „Неофит Рилски”.
 
Специална награда на журито
Stereo Love“ – впечатляващ филм с Дарин Ангелов, Василена Гецкова и Китодар Тодоров на завършилия режисура в НАТФИЗ Мартин Илиев.
 
Награда на публиката
„Моят глад се казва Ева” – дебют в игралното кино на асеновградчанина Тодор Ванков.

Всички призьори получиха уникални статуетки, изработени от дърворезбаря Иван Новаков. Фестивалът макар и с неголеми мащаби е ясна заявка за раздвижването в кино индустрията в България и желанието на хората, киното да се превърне отново в основно стъпало на културния живот в страната. Освен това се провежда за 4та поредна година, като всяка година интереса към него е все по-голям и откъм публика и откъм участия на режисьори с филмите им. Организатор е Ангел Маринов, а основен партньор е общината на Асеновград, в който впрочем открихме, че кипи сериозна културна дейност, когато видяхме афиши с програма за целия месец. Това е добър знак, показващ, че противно на схващанията в по-малките ни градове, времето не е спряло, напротив, случват се полезни за обществото неща ежедневно.

Ние от фондация Кинематограф Медия смятаме, че такива проекти трябва да бъдат насърчавани, защото живеем във времена, в които илюзията е все по-голяма и убедителна от всякога и културата е единствената защита на индивидуалното съзнание, както и начин да бъдат запазени основните ценности, които ни дефинират като общество, а не „територия със стълпотворение“. Затова освен с оценка на филмите и конструктивен диалог с всички представени режисьори, се включихме и с разширено LIVE издание, на което представихме 14 филма от цял свят от 14 различни жанрове.

Екшън. Фентъзи. Документален. Драма. Драмедия. Черен хумор. Философски. Film Noir. Епичен. Трилър. Ужаси. Сатира. Фантастика. Комедия. Освен прожекция, около всички филми разказвахме интересни факти около направата им, пътят им на пазара, как се организират такъв тип продукции, с какви цели и какви плюсове може това да донесе на един филмов режисьор. Освен това, с представянето на тези 14 жанра, хвърляме светлина за незапознаните с късометражното кино, върху разнообразието и всевъзможните класификации на филмите, показващи богатството  на късото кино изобщо. Интереса беше голям, публиката беше доволна, ние също, защото за нас беше голяма чест за пръв път да бъдем част от програмата на филмов фестивал. Най-доброто предстои.
БЛОГ > ФЕСТИВАЛИ
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+