7:35 de la Mañana 7:35 de la Mañana е номиниран за Оскар през 2004г
РЕЖИСЬОР NACHO VIGALONDO  •  СЦЕНАРИСТ EDUARDO CARNEROS
Испания / 2003 / 7'
Млада жена влиза в любимото си кафене за да изпие традиционното си сутрешно кафе. Днес обаче има нещо странно. Всички са притихнали и като че ли я наблюдават. Следват минути на обърканост, музика, песен, страх и неочаквани обрати. И всичко това в 7 и 35 сутринта.
С ама по себе си любовта е лудост, но това да те обича луд човек си е чисто проклятие.
 
Това ни показва и испанския режисьор Nacho Vigalondo в номинирания си за Оскар (2004г.) филм 7:35 de la mañana. Драма, черна комедия, трилър - филмът е един забавен и доста успешен микс. 
 
Непредсказуемостта на историята е истинско удоволствие. Цялата ситуация е толкова странна, че до самия край не бях сигурна накъде отиват нещата, а това е качество, което у филмите напоследък е все по-голяма рядкост.
 
Допълнително ме забавляваше самата песничка и нескопосаното й изпълнение. Цялата случка всъщност би била изключително очарователна и романтична, ако пренебрегнем незначителната подробност, че мъжът е терорист и държи всички в заведението под смъртна заплаха. Финалът е напълно достоен за нестандартната история - криворазбраното засипване с "любов" е толкова ефектно и шокиращо, точно защото в основата му лежи една традиционно чиста и красива емоция.
 
Дълбокия контраст между романтиката и ужаса на ситуацията е в основата на филмовото въздействие като цяло и сериозна заслуга за предаването им има актьорския състав. Главната героиня е успяла да намери деликатния баланс на естествените обърканост и уплаха, които са достатъчно драматични без да изглеждат преиграни.
 
Изборът на режисьора да заснеме 7:35 de la mañana изцяло черно/бял е решение, което бихме могли да отдадем на желанието историята и посланието да диктуват настроението на филма, а не цветовете и светлината. От друга страна можем да го приемем като метафора на сложната натура на любовта, където нищо не е напълно черно или напълно бяло.
 
При всяко положение, филмът олицетворява есенцията на късометражното кино - новата, различната, запомнящата се история, която за кратко време ни е развълнувала по много начини.
 
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+