Abigail
РЕЖИСЬОР MATHEW JAMES REILLY  •  ПРОДУЦЕНТИ RAVEN JENSEN & SETH BLOGIER
САЩ / 2012 / 17'
Abigail планира да напусне невидимо разпадащия се град. Да хване сака, влака и пътя и да избяга от проблемите. Tе обаче понякога не само настигат човека, но и го обгръщат до степен, до която губи фокуса на реалността. Abigail от Sundance 2012.
К огато животът се превърне в петък. Във въздишка по невъзможното бягство. Или в синдром на непотеглящия човек. На отказаното спасение. Работният ден свършва, прибираш заработеното, вярваш в перспективите, но добре знаеш, че няма да поемеш по Пътя. Понеделник вече е в главата ти. Ескейпизмът е утопия, мамка му…
 
Да, животът е обещаващ петък, който после, в късния следобед, лека-полека, и въпреки това необратимо, се преебава. Защото топузът си тежи на мястото. И е вързан с верига за крака ти.
 
Понеже все нещо те задържа. В случая, кръвта. Бремето на лудата майка и проблемното семейство. Първата е задочно зададена като образ, бащата изобщо отсъства. Можем само да подозираме за него. Всъщност “Abigail” означава “бащина радост”, вероятно е търсена ирония. Но при все, кръвта спира героинята от Заминаването, и като тече от наранената й ръка. Метафората е буквализирана и така - подчертана.
 
Abigail  е  тревожно дете без призор, грижи и любов. За Бога, тя гледа детски филми на работа и още повече – няма кой да превърже болезнената рана на ръката й. Няма кой да успокои душата й.
 
Има простор да вникнем в психологията й. Има подходяща тишина и близки планове, осигурени от автора. От експликацията му в популярна платформа за crowdfunding научаваме подробности за бекграунда на героинята, които не са екранно достъпни. Там режисьорът и сценарист Matthew James Reilly посочва, че тя рано спира да посещава училище, от 6 години работи в бензиностанцията и никога не е напускала родното си място.
 
Сега се лута между привидната незаинтересованост за случващото се (“Whatever you want!”), съмненията заради кръвта и нерешителната нагласа да избяга далечеза малко или завинаги –  всъщност никога...
 
Филмът до голяма степен сваля прашасалото було на онова, което до скоро наричаха “Aмериканска мечта”. Подредените еднотипни къщи със щатския флаг на прозореца или верандата, окосените тревни площи и тишината на улиците, са само недостоверен камуфлаж на онова, което в действителност лежи под повърхността: социално неравенство, общество в аномия, окастрени животи. Тихата настъпваща паника на нормалността. Тоталната липса на емпатия. Думи като “rust” и “decay” .

Пуснете си "Virgin" на Manchester Orchestra.

Удивително е как в срещите й с хората Абигейл е деликатно насилвана. Всички искат и изискват нещо от нея. Никой не се опитва да започне да я разбира...
 
Мрачно допускане: Съвременният човек уж беше невъобразимо свободен в свободата си, а се оказа, че трудно къса оковите на родовата предопределеност, социалната среда и собствените си страхове. Съвременният човек трудно се качва на влака просто ей така.
 
По-скоро пребивава в околотранзитни пространства. В спазматичен покой някъде край Пътя, но никога в движение по самия Път. Живот в бензиностанция, улиците на града, гарата, тоалетната на гарата, сервизните помещения на света. Това усещане за готовност и нетръгване е достоверно предадено от камерата. И не само – шумът от заобикалящата среда е правдив, тишината в душата също се чува, липсва компромисна музика.
 
Началният кадър заслужава отбелязване, не само защото е продължителен. Абигейл снове между телефона в кабинката, бордюра за сядане и пристигащите коли. Запознаваме се с делника й. Нещо повече, запознаваме се с петъка й. Пушенето сякаш е нейното последно убежище. Сполучлива игра на актрисата Ashley Peoples. Страхотна дори.
 
С успех може да се предположи, че кадърът-наблюдение на сърната край железопътната линия е спонтанно уловен, но при всички положения допринася за общото внушение: че нещо не е наред, че има проблемен опит да се съвместят крайности, че Протагонистът не се чувства на мястото си, че първичната му романтична сила се бие с урбанистично-индустриалния комплекс. Нещо такова…
 
А силата на огледалото е, че разбираш истината за себе си. Абигейл, уви, не е готова да тръгне. Останалото са думи от легендарното парче на "The Animals”:
 
Well, I got one foot on the platform

The other foot on the train

I'm goin' back to New Orleans

To wear that ball and chain
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Abigail, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Echo
Телефонът звъни. Един единствен миг и животът ти никога повече няма да бъде същия. Можеш ли да го задържиш? Можеш ли да го върнеш? Можеш ли да продължиш или моментът ще се връща отново и отново, като ехо... Брилянтен филм, който ще ни излъже, изуми и трогне.
LEWIS ARNOLD / Великобритания / 2013 ИГРАЛНО КИНО / ДРАМА
АВТОР Ангел Иванов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+