Alpha
РЕЖИСЬОР NICOLAI SLOTHUUS  •  ПРОДУЦЕНТ MICHELLE NARDONE
Дания / 2010 / 6'
В контекста на предстоящото изравняване на планетите, Alpha е една интересна интерпретация на това „събитие“, която забърква маймуните, планетите и първично-животинските инстинкти в една забавна и свежа анимация със замисъл!
П оследната седмица беше доста колоритна откъм жанрове и типове късометражно кино. Днешната анимация след вчерашния приятен романс в Inbox ще ви вкара в един съвсем различен филм – протагонист (главно действащо лице) е маймуна, на която хората се опитват да вдъхнат интелект. Опитите им след поредица облъчвания са успешни, маймуната е умна И нашите хора решават да я качат на ракета и да я изстрелят в космоса на мисия.

Планетите се нареждат, нещо става, маймуната се връща по бързата процедура обратно на Земята в някоя джунгла. Излиза от капсулата с божествена крачка, докато местните маймуни гледат недоумяващо. Една от тях отива при нашия герой и прави нещо съвсем първосигнално и отговарящо на животинските инстинкти нещо. Нещо, което съществува и в нашия свят, само че в леко по-различна форма, усложнена от множеството индустрии, замесени пряко или косвено в това „нещо“. И тук ще кажа, че заглавието е перфектно за интересния поглед, който хвърля филма върху сексуалния нагон. Най-първата първичност... А сега, ако имате богато въображение, представете си този филм, но вместо маймуна, с човек... Интересно, нали. В този по-забавен маймунски вариант обаче, филмът разкрива нещо фундаментално, което служи като гориво на цялата човешка цивилизация – секса. Ако се разровите надълбоко в големите политически събития, войни, мотиви за тях, преврати, революции, обрати, афери и т.н. ще откриете, че в огромен процент от случаите, сексуални отношения между определени фигури са били ключовото нещо, което ги е предизвикало. Този факт уплътнява идеята на Alpha и го прави достоен за гледане от хората, които търсят дълбок замисъл в късото кино. Приятно гледане!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Alpha, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
EX E.T.
Някъде там в необятната Вселена, съществува една планета, на която живее интелигентна раса, развила се до подобно на нашето ниво. Всичко там обаче се случва под строго установена схема на повтаряемост и праволинейност... до появата на едно хлапе.
BENOIT BARGETON / Франция / 2009 3D АНИМАЦИЯ / КОМЕДИЯ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+