Balance Balance е спечелил Оскар през 1989г
РЕЖИСЬОРИ CHRISTOPH LAUENSTEIN И WOLFGANG LAUENSTEIN
Германия / 1989 / 7'
Balance е анимация, която излиза от безкрайната детайлност на реалността и изолира един конкретен елемент от живота – балансът. Макар че, филмът го показва като механика, изводите засягат всички аспекти на баланса във всички измерения. + Оскар!
З а пореден път германците показват едни естествени принципи на социума чрез изкуство при това по гениален начин. Със сигурност те не откриват топлата вода, но чрез този филм правят тези принципи достъпни и разбираеми дори за децата, а и за хората, които имат проблем с усещането за баланс. Макар че това встъпление прозвуча все едно филмът е излязъл днес, Balance е създаден през далечната 1989г. Случайно или не, годината сама говори за себе си. Най - модерната смяна на статуквото и символ на промяната.
 
Балансът не е само сухо понятие от физиката. Той е в сърцевината на Природата, която съществува чрез постоянното противопоставяне на енергии. Хранителната верига, въздушните и океански течения, въртенето на планетите около Слънцето, дори полюсите на Земята съществуват именно чрез него. Той е и основа на метафизиката. Атомите съществуват на база движение на енергия от ядрото към електроните и най-малката промяна в баланса на силите сменя тотално характеристиките на дадената материя, или я прави несъвместима със средата ни и се разпада. Има ключова роля и от антропологична гледна точка. Обществото е като огромен и сложен часовников механизъм, в който всяко нещо зависи от другото. Ин и Ян е може би най-явния символ, който показва това. Една вметка... Показах на сестра ми китайския знак, когато беше 6 годинки, и я попитах дали знае какво ознчава. Тя ми отговори... Хармония. Красива дума.
 
Хората сме устроени така, че целият ни мироглед се върти около това да компенсираме. Казваме неща от типа на " всяко зло за добро " и си вярваме, че едното неутрализира другото. Основата на всички религии и учения е точно хармонията и балансът, но хомо сапиенс сме успели да изкривим и това и да го прекараме през материстичните си очила, та да може да оправдае най - долните ни посмисли и да ги превърне в самоцел и ценност. Тъжно.
 
От друга страна наличието на толкова различни културни субекти показва, че на човечеството хармоничното съществуване не ни е вродено естествено, а се налага да се учим. Мисля, че сме забравили как се прави и сега започваме отначало, но това са само схващанията на един заблуден духовно писач. Дори едно преслушване на световните новини показва колко много път имаме да извървим до достигането на цялостен баланс на Земята. Радвам се, че имам възможността да представям такива филми, които макар и с малки стъпки, ни показват пътя напред, извеждайки наяве тъмната гадост на човешката природа. В името на един по-добър свят. 
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+