Beat
РЕЖИСЬОР OR BAR-EL
Израел / 2011 / 7'
Една работна единица случайно губи за момент ритъма на рутината си, разкривайки собствената си креативност в един сив и квадратен свят на права геометрия и повтараяемост. Ако сте в град, тази израелска анимация ще ви вдъхнови да видите реалността си по нов начин.
М ного пъти сме чували обощения като „масите“, „сивото общество“, „монотнно ежедневие“ и т.н. фрази, описващи работарската действителност, в която едно и също се повтаря всеки ден от раждането до смъртта. Няма да навлизам в темата, доколко е така и доколко не, защото това е въпрос на лично убеждение и възприятие за света. В отговор на горните определения за обществото, обаче, всеки е чувал също и „think outside the box”. Точно това е Beat – една метафора, разказана чрез наглед простия квадратен свят.
 
Протагонистът е, да го наречем работник, част от една голяма схема – може би алегория за „системата“, която е обект на някои музикални стилове и е анти идеология за една определена бунтарска прослойка на обществото, характерна за предградията на големите градове по света. Часовникът тик-така, работникът рисува правоъгълници на листове хартия от една купчина. Когато тя свърши, спира за почивка, докато фигурите се заличат и започва отново. На прост език цялата идея е „от пусто - в празно“, за да функционира системата и да не се нарушава редът. Е да, ама едно изключение от рутината изважда героя от нея и открива, че всяко отклонение в това, което чертае на хартията, води до музикални тонове в съзнанието му. Всяка различна чертичка е нов тон. Бързо се усеща и започва да създава джаз музика на фона на ритъма на системата, който вече не му е интересен. Защото е открил, че произволните импулси произвеждат красота и уникалност.
Целият филм е изтъкан от метафори. Червеният квадрат на мястото на сърцето, който светва в момента, в който той започва да създава, мигащото в червено помещение, гледайки цялата „система“, напомнящо за индикация на „системен проблем“, изчистената геометрия. А той успява да чуе музиката в главата си... Beat е анимация с много конкретна и чиста идея, по чиято повърхност се плъзнах с ревюто си. Останалото трябва да го усетите сами. Открийте вашия ритъм.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+