Burning Safari
РЕЖИСЬОР FLORENT D.L. TAILLE  •  ПРОДУЦЕНТ GOBELINS
Франция / 2006 / 2'
Какво може да сътвори една най-обикновена маймуна, когато извънземен интелект се доближи до нея и направи грубата грешка да опари маймуната с ток?! Поредната гениална анимация от Gobelins, която разсмивайки ни, показва един основен принцип.
B urning Safari не е свръх дълбока и многопластова анимация, която да промени живота ни. Но не е и безидейна и е чаровна само с това, че е смешна. А защо е смешна?! Защото виждаме една реакция, която може да се оприличи с реакциите на определен тип хора, с които със сигурност всеки един се е сблъсквал. Първичността и простотата в реакциите на животното са толкова очаквани и разбираеми, че докато се смеем, я разбираме и правим паралели с реални личности, които особено в темпераментна България се намират навсякъде.

Какво обаче ни казва всичко това?! Извънземният интелект е прогресирал на светлинни години от животинския акъл на маймуната. Той е създал технологии, осмисля заобикалящата го следа, анализира я, придвижват се с космически кораб... И какво от това, след като една маймуна ги прати в небитието... Една маймуна, която бидейки част от заобикалящата я среда, я познава доста по-добре. Една маймуна, която осланяйки се на инстинктите си, е*а майката на извънземните. Едни извънземни, които не оцениха тези инстинкти и тръгнаха с гагите напред. Сега вече възможните асоциации с нашата реалност са много повече!

Впрочем препоръчвам ви да гледате Alpha, още една анимация с участие на маймуни, която изобразява убийствена метафора!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+