Cargo
РЕЖИСЬОР BEN HOWLING  •  ПРОДУЦЕНТ DREAMING TREE
Австралия / 2013 / 7'
Събудил се насред зомби апокалипсис, един мъж е измислил нестандартен план за транспортирането на един товар: собствената му дъщеричка. Това не е типичен филм за зомбита. Cargo е разтърсваща история за волята на един баща.
C argo, по категоризация, очевидно е типичен за horror жанра, но умишлено го сложих в драма, защото за разлика от повечето филми за зомбита, където фокуса са самите зомбита, то в Cargo, те са просто фон на нещо много по-голямо.
 
Този филм е най-добрият зомби филми (късометражен), които съм гледал изобщо. Като бях по-малък бях голям фен на психарските филми, но напоследък в голямото кино се усеща явната липса на идеи за филми, концентриращи се върху напрежението, а не върху кървищата. За мое щастие в късото кино, това не е така и се срещат ето такива вдъхновяващи истории, които ще помните дълго време. Някои може да каже „не е толкова голямо геройство, това е инстикт“. Ами не съвсем... Представете си да се събудите в колата си (очевидно с ударена глава) и не помните какво се случва. Само асимилирате в даден миг, че жена ви вече я няма. В тялото на жена ви се е вселила енергия, която иска само едно – да ви изяде. Тя не разбира от емоции, тя не разбира речта ни, тя няма да спре да иска да ви изяде. Ако вие не я убиете, тя ще ви убие. И междувременно жена ви вече е мъртва...
 
След този мисловен процес, установявате, че дъщеря ви е жива. Тя е новият живот. И тя все още има шанс, след като вие се осъзнавате и не сте зомби... Но сте ранен. Значи... имате още броени часове, след което и вие ще изчезнете от този свят. И трябва да спасите дъщеря си. Няма друг вариант. Трябва да я спасите!
 
Сега вече всички осъзнавате колко сериозна е ситуацията. Конфликтът е директен, залогът е голям, напрежението също, а Howling успява да предаде всичко това без първо да навлиза в детайлите на този зомби свят, и по-важното – без диалог! Ето това вдига Cargo вече над останалите зомби филми и го нарежда сред истински вдъхновяващите филми. За това какво самообладание е нужно да се запази в такава ситуация, за да бъде спасено едно дете!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+