Chupan Chupai
РЕЖИСЬОР FACTORY FIFTEEN  •  по разказ на TIM MALY
ПРОДУЦЕНТ LIAM YOUNG
Великобритания / 2013 / 8'
В един бъдещ момент, хората ще са способни да създават, т.н. умни градове, които могат да се променят според желанията и целите на обитателите им. Как би изглеждала една детска игра на криеница в такъв град при това през очите на вече съществуваща технология?
C hupan Chupai е дело на студиото FACTORY FIFTEEN за изложението Future Perfect, част от 2013 Architecture Triennale in Lisbon, Португалия. Концепцията ни извежда един бъдещ етап от цивилизацията ни, в който целия Индо-Китайски регион преживява икономически разцвет, позволяващ разтърсващ технологичен прогрес. Градът е „умен“, променя се постоянно, според желанията и целите на обитателите му, и живота в него е изживяването като никое друго. Технологията не е представена в детайли, за да хвърли светлина върху научните съпоставки доколко е възможно такова третиране на пространството - дали чрез телепортация или вид материя с постоянно изменяща се структура, или манипулация на време-пространството.
 
Няма и нужда обаче от съблюдаване на този реализъм, защото така или иначе Chupan Chupai аудио-визуално е толкова богат, че той ви пренася в този свят убедително без да ви фокусира върху начина, а изживяването. Неслучайно, когато екрана беше разделен на много части, всичките екранчета показваха плавно движеща се гледна точка от нивото на човек. Да, именно, за Google Glass ефекта (видео от първо лице) става въпрос. Така би изглеждало възпроизвеждането на човешките гледни точки. Дефакто, всеки изминал технологичен бум, цели да се доближи все повече до способностите на човека, за да ги надгради. Това означава, че неминуемо в един момент, технологията ще проникне директно в сърцевината на гледната точка, откъдето ще може да получи достъп до значителна част от потенциала на човешкото съзнание. Разбира се, това може и да си остане само фикция, но разглеждайки прогреса ни от перспективата на научно-фантастичната литература последните няколко века, невъзможни за съвремието неща се оказва по-възможни отвсякога след известно време.
 
Chupan Chupai е много красива приказка за уличните игри на група деца в този свръх технологичен „smart city”. Интересно е, че темата с вградените технологии е доста актуална. Наскоро излезе E. O. N. – Evolutive Organic iNterface, дело на ЕВГЕНИЯ ДАТСКО и АНАСТАСИЯ ТРУБНИКОВА, в който макар и по съвсем различен начин, отново се запознаваме с едно възможно развитие на имплантите, които ще ни свързват с глобалната мрежа, приятелите, а може би и душата... Проблематизирането на този тип филми, винаги е част от анализа върху тях, защото това е една от неявните цели на sci-fi-а, да ни кара да мислим за бъдещето. Сега, когато технологиите са по-достъпни отвсякога, в глобален мащаб се сблъскахме с една неочаквана промяна в начина на живот на младите поколения, влияеща се предимно от онлайн пространството. Интернета, често се явява заместител на по-дълбоки лични проблеми, което пречи и на разрешаването им, а понякога и на осъзнаването им. В случая, Chupan Chupai без да дава ясен глас за подобни тези, дори е на границата между фантастиката и фентъзите, с уникалната си приказна естетика, изпълнена с много движение, живот, цветове, сюреалистични градове, доближаващи се по-скоро до интерпретацията им в сън.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Chupan Chupai, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Nature by Numbers
Прекрасна симбиоза между числа, изкуство и природа. Хората са имали чудесни идеи през вековете, но не са измислили нищо, което еволюцията вече да не е тествала и одобрила. Красотата и съвършенството на изпълнението обаче, е безспорно.
CRISTOBAL VILA / Испания / 2010 FX ЕФЕКТИ / ФЕНТЪЗИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+