Close
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ Geoffrey Taylor  •  ПРОДУЦЕНТ Fiona Lamptey
САЩ / 2014 / 14'
Close е интимен портет на взаимоотношенията между баща и син. В седмицата на тринайсетия си Рожден ден, Чарли ще направи ужасно разкритие, което ще го сближи с баща му.
В ерата на динамичното кино, в което цветове, движение и мащаби се надпреварват да впечатлят окото, „Close" е тих, дълбок и докосващ онези струни, които потрепват при всяка мисъл за края на всичко. Големият край. А къде е той? Съществува ли изобщо? Изправянето пред смъртта е предверието към края или ново начало? Тези въпроси нямат значение, защото Close" не е философски прочит. Този филм ни поставя в позицията на невидим наблюдател, ставащ свидетел на изключително личния и разтърсващ момент за един млад човек.
 
Филмът ни превръща в свидетели на събитие, което засяга дълбоко всеки един от нас. Точно тук, режисьорът Geoffrey Taylor навлиза умело в много конкретен аспект на ситуацията – миговете с мъртвото тяло след откриването му. Чарли е в седмицата на тринайсетия си рожден ден, а животът му поднася това... Финият и спокоен ход на сюжета ни позволява да усетим тишината и самотата, която го обгръща. Филмът не ни наслагва емоции, не ни води към едни или други изводи. Той просто ни потапя в тежките мигове на едно момче, сблъскващо се със смъртта. Тези мигове ще го променят като личност. Ще го направят по-силен. Ще му позволят да оцени нещата по друг начин, защото именно това е иносказателният елемент във филма – близост. Тази физическа близост, която последва след периода, в който Чарли трябваше просто да приеме факта и да се изправи срещу него, беше нещо, което двамата са изгубили през годините. Close" е трибют не само към тези, които са минали през изпитанието да намерят свой починал родител, но и към всички нас. Една добра дума, една прегръдка, един жест към хората, които обичаме... не е много.
 
Close" не е история със завършек, а е преживяване. С това е ценен и е забележителен успех за Geoffrey Taylor, защото кинематографията е съвършена. Точно такава, каквато би трябвало да е за толкова емоционално въздействащ и личен за всеки зрител сюжет. Затова филмът е оценен на високо ниво на над двайсет световни фестивала, като и в момента участва в състезателни селекции във Великобритания, Камбоджа, Украйна, Полша, Германия и Бразилия. Успех!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+