Conversion
РЕЖИСЬОР NANOBAH BECKER  •  ПРОДУЦЕНТ COURTNEY SCHMIDT
СЦЕНАРИСТ NANOBAH BECKER
Америка / 2007 / 9'
Филм за промените, за безотговорността и за това как понякога намесата в живота и вярванията на други може да бъде пагубна за невинните и наивните. Conversion, макар и да идва от Америка, няма нищо общо с американската псевдо култура.
Р елигията винаги е деликатна тема и застъпването й във филми неизменно води до дискусии. Conversion има за цел да покаже как безотговорната намеса на мисионери в живота и вярванията на семейство от индианското племе Navajo води до трагични последици. Филмът ни разказва една история и без да налага поуки и изводи ни оставя сами да мислим по въпроса и да дискутираме.
 
Само че... не особено успешно. Въпреки, че сюжетът цели дълбочина, личното ми мнение е, че за съжаление не успява да я постигне. На пръв поглед рецептата е спазена: имаме реалистичните персонажи, имаме драматичното разрушаване на установеното статукво, имаме трагичните последствия... и въпреки това Conversion не успява да предизвика онзи дебат за правилно и грешно и за сблъсъкът на култури който очакваме, тъй като разказва една напълно праволинейна история на неправда, където говорим по-скоро за срещата между безотговорност и наивност, отколкото за религия.
 
И макар, че след края на филма сигурно няма да водим дебати, то определено не може да не отбележем прекрасната кинематография – красиви кадри и цветова палитра радват окото в комбинация с елегантно композирани кадри.
Филмът е правен с много любов и отдаденост и това си личи в детайлите:
сниман е в истинска автономна индианска територия, а персонажите говорят на езика на племето Navajo. Сваляме шапка на режисьорката Nanobah Becker, самата тя от индиански произход, защото можем да си представим колко усложнен е бил кастинг процесът от този факт.
 
Актьорите, за повечето от които това е дебют, се справят добре, но действително им личи, че играят за пръв път и макар, че оценяваме отдадеността към реализма, филмът определено би спечелил от по-уверена игра.
 
В заключение, това е филм, който въпреки всичко си струва да се гледа по няколко причини:
1.     Въпреки, че не успява да постигне необходимата дълбочина, за да ни провокира истински, филмът ни напомня важни поуки относно предоверяването във външни влияния.
2.     Споменахме ли, че кинематографията е прекрасна? 
Фестивалът Sundance явно също мислят така, защото Conversion беше част от официалната им селекция преди няколко години.
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+