Day & Night Day & Night е номиниран за Оскар през 2011г
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ TEDDY NEWTON  •  ПРОДУЦЕНТ PIXAR
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ WALT DISNEY STUDIOS
САЩ / 2011 / 6'
Деня и Нощта се срещат насред нищото, откривайки че споделят еднакъв вътрешен свят, но с малката разлика, че сърцето на едното е слънце, а на другото – луна. Сблъсъкът между тях ще се превърне в най-красивата история, която някога сте гледали.
П рез 2010 преди Toy Story 3, Day & Night беше поредното емблематичното за Pixar и Disney предястие преди големите им анимационни филми, което обра овациите с номинацията си за Оскарите през 2011 като най-добър късометражен филм. Като оставим настрана този очакван успех при всеки красив филм, успяващ така добре да въздейства на зрителите, Day & Night се оказа и изненада от Pixar, защото е по-различен от всичко, което са представяли досега.
 
Деня и Нощта са две антропоморфни създания, споделящи един и същ вътрешен свят, но едното носещо слънце в „средата си“, а другото – луна. Само най-големите майстори на анимационното изкуство, а и киното изобщо могат толкова универсално и лесно да създадат перфектното противоречие в една история, което да създаде достатъчно обширно поле за смислен контакт между двете точки, докато, гравитирайки една около друга, се опитват да намерят своето златно сечение, което води винаги до щастливото развитие на сюжета. Не само това, но и рядко успяват, тези противоречия да ги развият толкова естествено и освободено от предразсъдъци и социални модели, че да докоснат едни тънки струни, скрити надълбоко в душевността на зрителя. Струни, до които се достига, само когато тази „естественост“ съвпадне с естествената и първична чувствителност на човешката природа, изчистена от принципите на съвремието и търсеща идеалите на човешкия живот. Затова и Day & Night е нетипичен за Pixar, защото за тях е характерно силното типажно персонифициране на героите, както и известно придържане към някои  конструкти на реалния живот, а в случая толкова естествено и близко до човешката чувствителност се случва всичко, че ни се струва съвършено. А, съвършенството е мощна енергия.
 
Деня и Нощта са интерпретация на едни добре познати идеали, заложени във фундаментите на изкуството, мотивите да се създава, както и в цивилизационната култура (Ин и Ян напр.), но сякаш все по-избледняващи на фона на съвременния потоп от информация. Във времена, когато голямото предизвикателство за хората е да изградят защитни диги срещу този потоп, пропускайки само ценното и важното, Day & Night изглежда все повече като филм, правен на някоя друга планета, където за цивилизацията най-важното е добруването и взаимствеността. От друга страна, Day & Night е правен именно тук на Земята и произтича именно от безграничната енергия на човешката душевност и интелект, енергия, с която разполагаме всички, стига да не допуснем проблемите на ежедневието да прекъснат връзката ни с Аз-а, където единствено ценностите могат да бъдат в твърда неизменчива форма.
 
Откривайте се ежедневно, така както Деня и Нощта го правят, защото това, което се ражда от тези дни и нощти е уникално и осмислящо движението ви, в която и да е посока.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Day & Night, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Invention of Love
Invention of Love разказва за любовта, възникнала между мъж и жена някъде там в един свят, изтъкан от болтчета, гайки и механика. Тази анимация на руснака Андрей Шушков ще ви удари дълбоко с чувството и красотата, с които е създадена.
АНДРЕЙ ШУШКОВ / Русия / 2010 АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+