Distraction
КИНЕМАТОГРАФИСТ STEPHEN SCHUSTER
САЩ / 2013 / 10'
Писател, проститутка, евтин мотел, дебеловрат шеф и един сценарий за дописване. Никакви смущения. Животът обаче също има краен срок и понякога се оказва, че пределът е точно тази нощ... Distraction.
Д ори когато сядам да пиша този текст, си давам сметка, че понякога началото е по-лесно за писане от финала. Как ли ще свърши всичко?
 
Жанрът на филма може да се определи като неоноар. А може и да не се определя никакъв жанр. В услуга на първото – в Distraction определено присъства образа на femme fatale, в случая свръхсексуална проститутка, чието време е пари. Куршум в стомаха за такива като нея.
 
Мой фаворит обаче е образът на Продуцента. Дебел пич, който никога не харесва нищо. Пуфти с апломб и раздава забележки както опрощение. Куршум и за него.
 
Докато зяпах, си мислех за великия Джак Керуак, смесвал бира, уиски и бензедрин, докато пише... и за да пише. Героят тук също завихря бури в чашата, а бучките лед  удрят по стъклото както токчетата на ласкавата курва по тротоара. Диетичната кола, творческото усамотение и пошлото писане са за слабаците. Останалите се разсейват, дори когато умират. Светът и изкуството им принадлежат.
 
Темпорално разказът дава на късо, досущ като помраченото съзнание на автора. Болезнено се опитваш да подредиш фрагментите от живота си и епизодите от сценария. Не се получава. Не е ясно какво точно се случва. Но още на рецепцията в магистралния мотел става ясно, че нашият човек е съвсем сам и това се чете в реакцията на съдържателя на ебалника (впрочем, куршум и за него!). Кой по дяволите оставя проститутката в колата, докато си поръчва стая? Нататък, всичко останало е въображение, а асоциациите със Стивън Кинг и неговите полудяващи пишещи люде е най-нормалното нещо.
 
Режисьорът Stephen Schuster като немалко независими кинаджии има сериозни трудности с осигуряването на финанси за своя проект. В момент, в който жена му е бременна в осмия месец, той е на ръба на банкрут заради ненадейно раздулия се бюджет. Очевидно въпросът "Как ще завърши това?” наистина го е вълнувал. Но всичко е добре, когато свършва добре и когато филмът е добър. А освен всичко, пичът снима музикални клипове (акцент: “Your Decision” на Alice In Chains) и дори има опити в документалното кино. Така се прави!
 
Куршум за страхливците...
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Distraction, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Farrah GFE
Farrah прави всички онези неща, които аз не бих. Този късометражен документален филм ще ни въведе в света на момиче, избрало най-древната професия. Как изглеждат нещата през нейните очи? Как ще възприемам ние нейната изповед? Има само един начин да разберем.
DRESS CODE / САЩ / 2013 ИГРАЛНО КИНО / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Ангел Иванов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+