El Vendedor de Humo
РЕЖИСЬОР JAIME MAESTRO  •  ПРОДУЦЕНТ CARLOS ESCUTIA
Испания / 2010 / 6'
В едно малко градче се появява мистериозен магьосник със способности да превърне и най-малката никому нужна клечица във величествено дърво. Каква обаче е неговата цел и дали всичко е такова, каквото изглежда? История за илюзии и грандиозна измама.
И нтересно е, че се сетих за един казус в нашия фолклор. Хитър Петър, който си топли хляба над тенджерата в една кръчма и готвача иска да си плати. Тогава той вади монета, удря я в тезгяха и отговаря: След като ще плащам за парата от яденето, ще платя със звъна на монетата. Тази простичка, но същевременно фундаментална ситуация по отношение на обществената ни психология между другото обяснява и интересното явление по ширините ни, непонятно за останалата част от света – балканския тарикатлък.
 
Но не за него ще пиша. Всъщност дадох го за пример, макар и да няма много общо с филма, защото има един общ елемент – илюзията. Дай на хората илюзия и виж какво става. Това важи в цял свят. А илюзията не само, че винаги ни е съпътствала в цивилизационното ни развитие, но и сама по себе си става все по-сложна, все повече навлиза в живота ни и неусетно тя става нашата реалност. Като започнем от факта, че нито сиренето е сирене, нито месото е месо, нито журналистиката ни е журналистика, нито политиците ни са политици, нито икономиката ни е икономика... Всичко е една голяма илюзия за пред народа, създаваща усещането, че всичко зависи от нас и сме свободни в избора си, но истината е, че нищо не е такова каквото изглежда. Нито интересите на всички тези хора са тези идеали, които в един перфектен свят ще бъдат проповядвани от „управляващите“ един народ.
 
Отдалечих се от филма, защото на фона на последните събития се замислих защо в крайна сметка се достига дотук... Защото илюзията някъде се пропука и хората осъзнаха фалша. Така както дъждът разми дима в El Vendedor de Humo. Но пък по ирония, старият маг все пак си постигна целта. Надявам се това развитие на сюжета да остане само във филма.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+