EX E.T.
РЕЖИСЬОР BENOIT BARGETON  •  ПРОДУЦЕНТ ESMA
СЦЕНАРИСТ REMY FROMENT
Франция / 2009 / 8'
Някъде там в необятната Вселена, съществува една планета, на която живее интелигентна раса, развила се до подобно на нашето ниво. Всичко там обаче се случва под строго установена схема на повтаряемост и праволинейност... до появата на едно хлапе.
Т ази анимация е сътворена от 4ма студенти във френското училище за анимация ESMA... Този факт прави EX. E.T. (ex-extraterrestrial, т.е. „бивше извънземно“) още по-впечатляващ, защото идеята, енергията и чувството, вложени в него са невероятни. Ще ви посоча някои интересни моменти от филма, които може да се интерпретират и като метафори за разни real life неща.
 
Като например леката форма на перверзност, която детето на моменти демонстрираше. Дали това не е препратка към псевдофункцията на сексуалната енергия да се трансформира в други типове енергия като творческата? Проблемът на протагониста е именнно този – живее в свят, който отписва творчеството изобщо като понятие, което много бързо води до натрупването на тази енергия и избиването й в посока създаване на хаос. Защото за творческите хора, редът е проблем. За тях също е характерно неистовото желание за свобода!
 
Когато хлапето беше при тримата „доктори“ вероятно, те го тестваха с различни неща. Едно от тях бяха боичките – той не се хвана да рисува. Той просто създаде хаос. А този моментен хаос роди нещо по-дълбоко, нещо което спрямо филма, ние хората разбираме, а те не – понятието абстракция. Ако се замислите, абстракцията е всичко онова, което е извън пределите на утвърдените структури, които всеки от нас е изградил в съзнанието си. Но след като умеем да разпознаваме, дефинираме, (не) харесваме абстракцията, това означава, че ние сме способни съзнателно да излизаме извън тези структури. Ако не бяхме способни, то мисля, че нашият свят щеше да бъде идентичен с техния.
 
Друг момент е фактът, че според създателите, ние хората сме всъщност въпросните ex-извънземни. Това, разбира се, не е буквално твърдение, но концептуално е красиво. Идеята, че техните грешки на системата всъщност формират нашата раса, която не е толкова напреднала технологично, но същевременно е създала материално и нематериално толкова много неща, че е възможно да се сравняват с броя на звездите във Вселената. И обяснява желанието на всички ни да бъдем свободни. Тези, които пречат на тази свобода, също я искат – просто възприятието им за свобода означава да имат контрол, което е просто друг начин за възприятие на света и представлява фундаментални различия в гледната точка.

Не бъдете като обществото в EX. E.T., а бъдете като хлапето. :)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА EX E.T., ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Alpha
В контекста на предстоящото изравняване на планетите, Alpha е една интересна интерпретация на това „събитие“, която забърква маймуните, планетите и първично-животинските инстинкти в една забавна и свежа анимация със замисъл!
NICOLAI SLOTHUUS / Дания / 2010 3D АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+