Exit Log
РЕЖИСЬОР CHRIS CORNWELL & GARY FREEDMAN
Великобритания / 2014 / 8'
Отегчението от дългото пътуване на два астронавта в дълбокия космос ще се превърне в борба за оцеляване, когато получават съобщение от бъдещето, че корабът им ще аварира. Exit Log е оригинална sci-fi история проследяваща последствията от теоретично пътуване във времето.
Н апоследък времето все по-често става обект на художествени интерпретации, опитващи се да ни представят еквивалент на реалността ни, в който определен детайл от установените закономерности на „време-пространството“, се изменя. Предишния филм на Bombay Sapphire, Room 8 представяше една безкрайна поредица от мащаби, съществуващи едновременно. След като изгледах Exit Log, се замислих дали знанието за това не се крие много дълбоко в заешката дупка? Възможно ли е човечеството наистина да изобрети придвижването във времето? И ако да, какви са скритите ефекти от тази игра със законите на реалността? Игра ли е, или грешка, която неминуемо един недорасъл колективен интелект прави в даден момент – да си помисли, че е Бог на материята и нематерията? Каква е обективната логика всъщност един космически кораб, намиращ се в дълбокия Космос да влиза в безкрайния цикъл на въртележката на времето? И защо никой не е разбрал съдбата на предишните кораби? Цинично погледнато, трябва да сме били глупави да не сме осъзнали този epic fail на великото иначе изобретение Time Drive. iTime?
 
Забелязахте ли колко философски въпроси може да провокира един филм? Филмът дори да не ги поставя, ние винаги можем да интерпретираме и да правим паралели с други неща, които иначе биха ни убегнали от ежедневието. Идеята на Exit Log е оригинална, качествено реализирана и манипулира добре сложната концепция за естеството на времето, в което при определени условия можеш да „зациклиш“ в безкрайността. Един интересен паралел мога да направя от математиката. Повечето числа се умножават и делят и остават цели. Но има някои деления, които водят до числа, зациклящи в безкрайност – 10/3 = 3,33(3). Погледната абстрактно, тази идея може да се интерпретира по много различни начини, един от които е и Exit Log.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+