Fly On Out
РЕЖИСЬОР ROBERT KOLODNY  •  СЦЕНАРИСТ ROBERT KOLODNY
САЩ / 2013 / 6'
Горяща пура, момичета, скачащи на въже, сапунени балончета, сделка за наркотици, едно хлапе, една клетка, един бял гълъб... В този филм, излизащ от всички рамки на киното по учебник, хлапето ще премине през доста неща в името на свободата.
F ly On Out е създаден за Miro High-Speed Inspiration Challenge, комбинирайки различни похвати и залагайки най-вече на slow motion техниката за многократно забавяне на времето. Всъщност slow motion-а съществува отдавна, но през годините рядко в някой друг пълнометражен филм се появяваше по някоя сцена, за да се създаде повече въздействие. Основното присъствие на тази технология можеше да се забележи в множеството видео клипове в YouTube с пукане на балони, чупене на стъкларии, шамари по лицето и т.н., които макар и красиви са си просто клипчета. Причините за това са няколко.
 
Цената... това е първото нещо, което отдалечи кинаджиите от тази технология. Доскоро една slow-mo камера струваше от $50k нагоре. Втората причина е, че на практика slow моtion-а е ново нещо и в училищата е много слабо засегнат, защото все още няма някаква изяснена формула кога и как точно да се прилага този ефект. Няма и толкова примери за него в киното... По-често може даже да го видите в някоя реклама на вода или бира.
 
Хубавата новина е, че във въпросния challenge, за който е направен филма, голямата награда е именно такава камера. Ако преди няколко години DSLR-ите промениха пазара на фотоапарати така, както iPhone промени смартфон пазара, то крайно време беше slow motion-а също да влезе по-сериозно в този кръговрат и да започне надпреварата кой ще представи по-добра камера на по-ниска цена.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+