Fresh Guacamole Fresh Guacamole е номиниран за Оскар през 2013г
РЕЖИСЬОР PES  •  СЦЕНАРИСТ PES
САЩ / 2013 / 1'
Взимате 2 гранати, някоя светеща крушка, малко зарчета, подправки, чипове от казино, сервира се топло, а чиповете се ядат като начос... Колко по-щура може да бъде тази рецепта за Fresh Guacamole на легендарния PES? И може ли тя да бъде формулата на днешния свят? Oscar nominee.
Е няма такъв филм... То дори не е филм в класическия смисъл на думата, защото е stop motion. Говорил съм ви за него и преди, така че ще пропусна същината на тази техника. Защо няма такъв филм?
 
Забелязахте ли, че всичко, което се случваше в него е толкова произволно, че всъщност няма нищо случайно. Ето и моята интерпретация за нещата:
Гранати – войни
числото 7 – святото число (може би религия), залегнала в сърцевината на войната
бейзболната топка – възобновеният спорт, който всъщност в голяма степен е игра на късмет
крушката от дървото е символ на енергията, която ние превръщаме в... домакинства.
Шахматните фигури – политиците
Чиповете – огромните капитали, които са под контрола на 1% от населението и до които никой в купата няма достъп. Освен редките случай, в които нещо се обърква и остава там по случайност.
 
Fresh Guacamole носи много повече смисъл, отколкото може да предположите за тази минута и половина. Дори бих казал, че претендира да е метафорично тълкувание на формулата на днешния свят, в който случайности няма. Всичко, което ние наричаме случайно е просто резултат от дълъг низ от причинно-следствени връзки, невъзможни за проследяване. Но виж, късмета вече е нещо друго. Аз не мисля, че на този етап бих могъл да го обясня, затова и няма да го правя.

Fresh Guacamole ще остане и в историята като най-късият филм, номиран някога за Оскар през 2013.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+