I Killer
РЕЖИСЬОР FRANCESCO CALABRESE
Италия / 2013 / 11'
I Killer се случва някъде из дълбоката италианска провинция, но идеологията, изразена в него може да се случи навсякъде. Идеология на омраза, смърт и чест. I Killer е история за група деца, създали свои правила на живот и оцеляване... със смразяващ край.
I Killer за някои може да е просто импресионистична проява на жестокост, но е изпипана в детайли, страхотно заснета, многопластова история, от която могат да се извадят много неща. Като например защо тези деца се занимават с комуни, кръвни печати и убийства на животни, вместо да учат, да се развиват и да стават добри хора? От друга страна, дали това не е урок за самосъхранение, преосмисляне на ценности и защитен механизъм у децата, да надживеят първичносттите си като ги конструират докато са деца, когато действията им ще са сравнително по-безобидни? Това прави ли I Killer лош филм, защото разказва за злото у децата, или го прави добър, защото ни показва тъмните страни на детската психика, за които родителите не подозират докато вечерят с децата си вкъщи?!

Цигарите! Вероятно сте открили, че киното много обича цигарите и винаги има особен акцент върху сцените с палене на цигари, които дори непушачи одобряват, че изглеждат хубаво и в I Killer присъстват. Защо? Защото са символ на желанието на децата да бъдат като големите. Това е важна отправна точка, която дава по-ясна картина какво всъщност им се върти в главите на тези деца. Francesco Calabrese, Италия, мафия, общество, ценности, индивиди, поколенията им. Всичко е свързано. Децата са проекции на тези, които ги отглеждат. Има и такива, които не са, но те са изключения в неразвитите общества и преобладаващи в развитите. Това са децата, които са образовани и културно просветени отрано. Те не стават като родителите си, защото са свободни психически от моделите на подражание. Останалите деца обаче подражават на по-големите около тях. С това големите чрез ежедневните си действия и решения градят рамките за добро и зло у детската психика. В България това е преобладаващия случай, в Италия вероятно е подобна картинката, защото и те като нас са южен народ, с дълбоко вкоренена мафия в държавата, само дето са и културно доста по-извисени от нас, което ни отвежда до следващата точка...

Култура! Тя също присъства отчетливо в I Killer. Сцената с кръвния печат е всъщност проява на култура от страна на децата. Имат си йерархия, уважават главатаря, работят с документи, което означава, че разбират стойността на писмото, изпълняват традиция при приемането на нов член. Тази структура показва, че все пак не са толкова първични, както например си представят подобна организация, но от децата на пиратите в Сомалия. Нещо, което също бихме очаквали от Италия, която все пак е страната дала симпатичен и донякъде магнетичен облик на човека мафиот, който независимо от факта, че избива хора, прави мръсни пари и пречи на държавата, е модел за подражание на много хора. Вярно, че в I Killer няма мафия, но един ден тези деца могат да бъдат мафия. Впрочем каква е тънката разлика между мафия и престъпност?
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+