Семейни неприятности
РЕЖИСЬОР АНТОН ПАРТАЛЕВ  •  ПРОДУЦЕНТ АРТ КОЛЕЖ
България / 2009 / 14'
Богат дядо пазарува редовно в магазина за хранителни стоки с тайната надежда значително по-младата продавачка да му обърне внимание. След като не се получава, прибягва до един (почти) сигурен метод за прелъстяване – пари.
Т ази битова история, може да срещне отражение в хиляди реални истории в България, а по света може и да са милиони... Неведнъж се е случвало да виждам красиви жени със значително по-стари мъже, които сексуално няма начин да ги привличат, затова ги привличат финансово. Вярно е, че за всеки влак си има пътници, но и всеки предпочита нов и хубав влак.
 
В сюжета на този филм една добавка към принципа за финансовата мотивация, описан горе – тя си има мъж, който е съгласен и даже я подтиква да го направи, за да купи нова кола. Не знам дали това наистина се случва, но със сигурност мога да кажа, че тези странни и счупени взаиомотношения в семейния контекст реално се случват между немалко хора. Не знам дали Соца е виновен за това наследство, защото не е изградил качествени семейни ценности (факт е, че около половината от гражданските дела в България са между роднини) или вие ще кажете, че хората сами са отговорни за това как ще изградяд семейството си. Според мен и да и не... Училището е това, което изгражда ценности и преценка за добро/зло, правилно/неправилно и за период от 60 години, това, което тя е наложила в главите на хората, ще се отрази на бъдещите поколения, които ще бъдат създадени в семейна обстановка. А може и да греша и проблемът да е съвсем другаде, например че едната половина от населението практически е доносничила за другата половина, включително и роднини за роднини. Колко струва да продадеш свой роднина на ДС? Колко струва да продадеш жена си за еднократна употреба на един дядо? Колко струва съвестта? Колко струва новата кола? Струва ли си?!
 
Леки семейни неприятности, дело на ученици от Арт Колеж е битов, смешен, но и дава доста материал за дискусия и осмисляне на социалния ни модел. Вие ще кажете, че не ви е нужно да гледате такъв филм, за да осъзнаете ненормалното, защото сте нормални хора, но не знаем дали някои от читателите не страда точно от това - скапани отношения с партньорите си и кой знае... Дори един да е, този филм може да го накара да се замисли и да купи цвете на жена си, да й каже, че я обича, и да не вдигне скандал, защо е забравила да купи сирене.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+