Lesson From A Stranger
РЕЖИСЬОР MAHMUT AKAY  •  СЦЕНАРИСТ JOY GHARORO-AKPOJOTOR
Великобритания / 2011 / 5'
Центърът на Лондон, един турист, един бизнесмен. Lessons from a Stranger слагаме в графата на филмoвите преживявания. Лесно смилаем, красив и ефектен като фокус. Режисьорът Mahmut Akai обещава да ни разкаже един кратък урок.
Е дно от нещата, които най-много обичаме в един филм, е да ни заблуди. Всеки смята себе си за поне средно-ителигентен, поради което чувството, че са те преметнали, когато филмът не се развие по очаквания от теб начин, е смесица от изненада, забавление и признание за майсторството на създателите.
 
И така, режисьорът и сценарист на Lessons from s StrangerMahmut Akai, определено знае как да си служи с филмовите техники, така че да ни заблуди и да ни накара да го признаем. Ние, зрителите, сме свикнали, че първият персонаж, с който филмът ни запознава и се опитва да ни сближи обикновено е главният.
 
Така и тук – започваме да симпатизираме на изгубения турист, дразним се на наперения костюмар, после той размисля и омеква и вече виждаме как филмът се развива като една философска поука, че никога не е късно да помогнеш. На заден план в главата ни се върти подвеждащо двусмисленото заглавие и вече сме убедени, че фабулата на Lessons from a Stranger ни е ясна.
 
И точно тогава – изненада! Режисьорът ни показва другата страна на монетата и точно както при фокуснически трик изведнъж осъзнаваме, че сме гледали не където трябва. Сходна схема използат и крими-сериалите (примерно “Агата Кристи: Еркюл Поаро”) – мрежата се изплита докато доведе до развръзката, но истинската кулминация,  сладкият десерт, е разкриването как точно се е случило престъплението. В Lessons from a Stranger имаме същата структура, с тази разлика – ние през цялото време не знаем, че се извършва престъпление.
 
Освен хитрото изграждане на сценария, филмът се отличава и с добри технически характеристики. Сцените са силно атмосферни и за всеки, живял в Лондон, филмът е едно кратко завръщане. Характерната студенина на града е идеално уловена от първия кадър, а музикалният акомпанимент, в комбинация с изгубената физиономия на героя, ни потапя в онази характерна за многомилионните столици атмосфера “заобиколен от хора, но напълно сам”.
 
И макар че от актьорската игра на “туриста” има какво да се желае, изпълнението все пак работи и успява да ни заблуди, допълнително подсилено от персонажа на бизнесмена, където откриваме изключително силното присъствие на британско-индийския актьор Tanveer Ghani.
 
На кракто, аз класирам Lessons from a Stranger в графата на филмите преживявания. Лесно смилаем, красив и ефектен като фокус. 
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+