Lifted
РЕЖИСЬОР GARY RYDSTROM  •  ПРОДУЦЕНТ PIXAR
САЩ / 2006 / 5'
Смешна анимация от Pixar за едно извънземно, което провежда практически изпит по управление на летяща чиния под зоркото око на друго извънземно. В какъв провал обаче може да се превърне този изпит?
P ixar са си Pixar! Каквото и да си говорим. Те слаба анимация нямат. Разбира се и други студия могат да се похвалят със същото, така че да не ги обожествяваме. Lifted е симпатична анимация, която за децата ще е смешна, а за нас ще е смешна и провокираща мисленето ни. Какво ли ни казва тази анимация?! Не съм сигурен, че носи готово изречение в себе си, което да наречем послание. Чарът й е в друго. Идеята е out of the box. Извънземни си провеждат практическия изпит над една къща in the middle of nowhere, което впрочем ме подсети за Courage: The Cowardly Dog, но това е друга тема... Та, плота на филма на практика ако го разкажете на обикновен човек със средна активност на въображението (каквито са масите от хората), който не е гледал филма, ще му се стори изчанчен и странен. Е да ама идеята е жестока.

Всички сме свикнали да гледаме анимации, в които странни герой било то животни, извънземни или трета категория въображаеми създания, играят човешка роля, често и говорят на езика ни. Свикнали сме и с нормалните анимации с хора, които залагат на реализъм. В тази анимация имаме и двете сцени, противопоставени по интересен начин. Къщата с момчето, където живота тече идентично с реалния ни живот, няма нищо въображаемо или неистинско. А отгоре имаме летяща чиния с две извънземни – фикция. По-интересното е, че те макар и друга раса, изпълняват ролите си с концепции от човешката цивилизация. Изпита, напрягането, емоциите, които младото и зелено (метафорично или не) същество изпитва, зоркия поглед на изпитващото извънземно, което даже и визуално наподобява дебела лелка, гледаща лошо. Огромния пулт, от който очевидно малкото извънземно нищо не разбира... Аз не знам дали някой изобщо може да го научи в този му неадекватен вид. И макар и извънземни, много бързо влизаме в техния филм и ги припознаваме като човечета, които са дошли „по работа“ на планетата ни. Хаха... Приятно гледане!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+