Logan
РЕЖИСЬОР ANDREAS CLIMENT  •  СЦЕНАРИСТ ANDREAS CLIMENT
Швеция / 2012 / 5'
Без да знаем откъде тръгва тази история, Logan се озовава в стая с двама мъже, които искат нещо от него и ще стигнат докрая, за да го получат. Какво обаче разбирате под край?! И за кого по-точно?! Взривяваща доза напрежение от Швеция!
Ш веция! С това мога да започна, защото ще оправдае до известна степен въпросът, който вероятно ще изникне у много от вас – какъв е точно смисълът на този филм? Или поне на мен този въпрос ми го зададоха няколко души. Сценаристите на LIVE дори, също недоумяваха какво ще се говори за Logan. Швеция.
 
Ако добрия късометражен филм има сюжет, то Logan е една сричка в този сюжет. Защо обаче е самостоятелен филм? Защото практически той постига целта си – напряга ви. Чрез добра актьорска игра, качествено заснемане и добре обмислена драматургия, той ви въвлича и ви прави съпричастни към героите и емоциите им в този момент. Заедно с това ви поставя и на мястото на всеки един от неговата гледна точка, опитвайки се да стигнете до мотивите и контекста на цялата тази ситуация. Само че контекст няма и не е нужно да има. Защото това е късометражно кино.
 
И тук е момента да кажа... не е нужно всеки късометражен филм да ви извежда някаква конкретна философска идея. Има филми, които просто за 5 минути ще ви вдигнат адреналина така както нищо друго, което може да правите докато сте вкъщи (предполагам). Такъв е и този специалитет от Швеция на Andreas Climent, в които си личи класния „бруталитет“* на мислене и възприемане на механизма, по който се създава истинско кино.
 
* бруталитет – несъществуваща дума, звучи готино. Пък.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+