Love Hate
РЕЖИСЬОР DYLAN & BLAKE RITSON  •  ПРОДУЦЕНТ BBC
UK / 2009 / 20'
Том е от онези винаги мили и възпитани типове, които макар и да не извикват лоши чувства у вас, в един момент просто игнорирате тяхната свръх учтивост. Един ден обаче се появява една мистериозна жена в черно, чиито възгледи са живота са коренно противоположни.
L ove Hate е от онези „класически“ филми, пропити от естетиката, акцента и хумора на Великобритания, които задължително трябва да гледате. Love Hate, спечелил наградата на журито на Palm Springs International Short Fest през 2009, е продуциран от BBC, които впрочем май нямат слаби филми. Love Hate е много интересна игра, случващата се върху тънката линия между любовта и омразата, както поетично настроените хора обичат да се изразяват. Love Hate би могъл да бъде същинско вдъхновение за онези винаги учтиви типове, чиято житейска позиция е, че са добри и готини с хората и не прозират всъщност, че отрицателната енергия не е негативна. Тя е необходима, за да има движение. В противен случаи магнита щеше да има само един полюс.
 
Според Dylan и Blake Ritson, житейската позиция на алтруистично настроения Том май не е ключа към успеха в живота. Нито в любовта. Оттук можем да разглеждаме Love Hate вече не просто като поредната късометражна история за любов и омраза, ами като психологическа дисекция на два противоположни типажа, целяща да разберем в дълбочина каква е точно философията и на двамата. Друга интерпретация, която също може да се направи е, че двамата всъщност представляват една и съща личност – нещо, което в реалния живот май е по-вероятно. Защото „перфектния“ човек не е този, който е добър с всички. Не е и този, който fit-ва в описанието „bad boy”. Перфектния човек е балансирания човек. Той е някъде по средата между тези двамата. В една ситуация може да бъде много учтив, но не е онази куха учтивост, зад която не стои нищо друго. В друга ситуация може да си отстои позицията (което изисква поне малка доза агресия, претворена в качествена умствена енергия). Освен това, има една тънка подсказка... Тя доминира почти през цялото време, което навява на идеята, че ако си the good boy е много възможно да влезеш в категорията „балък“... Цялотото това противопоставяне формира и особената леко мрачна и същевременно комична атмосфера на Love Hate.
 
Още един факт е очевидната фрустрация у него в началото, когато хората го подминават и също така очевидната усмивка на мацката, която е щастлива с това, което е.
 
Разбира се, това са само отделни съждения, с които може и да не сте съгласни. Фактът, че се стига до тях обаче, говори колко провокативен е всъщност Love Hate за съзнанието и колко много въпроси поставя. Дава и отговори, но подозирам, че те са индивидуални за всеки, защото за различните хора, са различните степените, по които се лепят етикетите добър, лош, сладък, мил, готин, груб, балък, пич и т.н. Обичам такива филми, защото те осмислят многократно времето, което си отделил, за да ги изгледаш.
 
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Love Hate, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Descendants
Какво ли може да се случи в една гора, под едно дърво, зад един корен, където растат две коренно различни цветя - едното старо и отровно, другото младо и красиво. Има ли добри и лоши в тази анимация, която разглежда една ситуация в доста широк спектър?
HEIKO VAN DER SCHERM / Германия / 2008 ИГРАЛНО КИНО / ЧЕРЕН ХУМОР
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+