Lovely Monster
РЕЖИСЬОР FRANCESCO CALABRESE  •  ПРОДУЦЕНТ MYBOSSWAS
Великобритания / 2012 / 5'
Sophia е красиво и сладко момиче, което крие в себе си една дълбока тайна. Какво се случва, когато тя излиза наяве? Lovely Monster е една модерна биографична приказка за едно момиче и същинската природа на една тайна, която ще погълне съзнанието ви. Буквално.
Н ека се абстрахираме от красивата Sophia, която със сигурност има влияние върху впечатленията от филма повече върху мъжката част от зрителите.
 
Как ви звучи биографичен филм?! Нека си го кажем, честно... скучно. Всеки от нас в един или друг момент е гледал такива филми дали случайно по TV или с цел, но надали бихте го избрали, когато просто ви се гледа филм... Е Lovely Monster доказва, че и биографичните филми могат да бъдат толкова интересни, стига да са добре направени. Той грабва вниманието още от самото начало с перфектната визия, дело на Francesco Calabrese и екипа му и странното усещане, което създава филма... усещането, че предстои нещо и много вероятно (почти сигурно) то не е добро. Нещо повече... Незнанието какво предстои, дори липсата на представа за естеството на въпросното нещо, дали е дело, дали е факт от миналото, дали е нещо по-абстрактно, създават едно специфично усещане на страх, наподобяващо малко страха, който човек изпитва от тъмнината. Между другото ще вметна един любопитен факт. Процентът на хоrата, страхуващи се от тъмното е огромен, а ако вие не се страхувате, не забравяйте, че най-често тъмнината я изпитвате в дома си, с който все пак сте свикнали. Ако обаче сте в непознати води и на тъмно, шанса да не се страхувате е доста малък.
 
Защо ви казах всичко това? Защото Lovely Monster е от редките трилъри, създаващи не толкова напрежение, колкото първичен страх за какво по дяволите говори тя. С напредването на филма, напредва и това усещане, средно между страх и напрежение (има разлика!), защото започват догатките, а подозрението, че най-лошата от тях е предстоящата, се засилва. Започват неусетните въображаеми ситуации тип „ами ако гаджето ми беше такова...“, от които вече потръпвате.
 
Но най-гениалното нещо у този филм, което нарочно запазих за края е бруталната метафора, която Lovely Monster представлява. За да ви я обясня обаче, ще започна от по-далеч. Сексизмът е масово разпространен днес в обществото и е наследство от мрачното минало, в което равенството между жените и мъжете не е съществувало. Само че, малко познат факт е, че сексизмът е изкуствено поддържан от световната индустрия, защото благодарение на него съществуват много продуктови сектори, базирани на разделението на мъже и жени, дефиниращо и продуктовото разделение специално за мъже и жени. Със сигурност сте изпадали неведнъж в дискусиите кои са по-гадни жените или мъжете, кои са по-лицемерни, кои са по-еди какви си... В този ред на мисли, нека си признаем, че жените наистина се различават по нещо от мъжете – много често имат скрити рога, с които в определени моменти атакуват мъжете доста брутално. Затова и съществува фолклорното сравнение на жените с торнадото. След като мине, оставаш без къща, кола, пари... Е, Lovely Monster е една буквална интерпретация на това качество у жените. Сладичка, невинна, секси, но в един момент ще те удари така в слабото ти място, че няма да ти се вярва... Съгласни ли сте с мен?
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+