Lucky Day Forever
РЕЖИСЬОР ALEK WASILEWSKI  •  ПРОДУЦЕНТ EWELINA GORDZIEJUK
Полша / 2011 / 16'
Lucky Day Forever обрисува една мрачна картина, с която може да се характеризира днешния световен строй, в който съществува нещо, което на пръв поглед е безобидно, но в същността си е изключително вредно - надеждата. Лостта, който държи масите под контрол.
Т отото. Замисляли ли сте се някога какво точно представлява тотото?! Ще ви го обясня чрез две гледни точки – едната на обикновения наблюдател и другата, която вниква в дълбочина в същността на тази институция. Впрочем това е само едно от посланията на филма, заложени в тънките метафори, но ще ги оставя вие да ги усетите. Години наред по БНТ всяка седмица виждаме сферата на късмета, която завърта множество топки. Тогава милиони хора из страната сядат пред телевизорите, надявайки се да се паднат числата, които са записали във фишовете си. Всички дават по малко, за да се събере една голяма сума, която ще спечели един от тях. Нищо сложно... Нещата далеч не са толкова безобидни.

Тотото дава надежда. Същата тази, заради която недоволството срещу системата, политиците и елита, е перманентно и не се превръща в бунт, а си остава на ниво мърморене под носа, пасивно наблюдаване на обществените процеси, усещането, че всички те, които ходят по главите ви и прибират парите ви са недосегаеми, че един човек по-малко няма да промени протеста пред парламента, затова няма нужда да ходите... Ето това е тотото. Бедните хора обедняват с още 2 лева, надявайки се да докопат милионите и покрай това забравят, че живота на никого не дава даром. Дава на тези, които търсят, а не на тези, които седят пред телевизорите с фишове в ръка. Късметът отива там, където не го чакат, а го приветстват. Няма да навлизам в конкретиката на Българския Тотализатор, защото там нещата са плачевни, както доказаха Господари на Ефира, и удивителен факт е, че хората продължават да си дават парите в името на надеждата да забогатеят... Това за мен е сбъркана ценностна система. Затова Your Lucky Day е много силен филм, защото изобразява този сложен обществен механизъм, който държи оптималното ниво на надежда – нито твърде високо, за да мотивира хората да се самоусъвършенстват и да се развиват, нито твърде слабо, за да изчезне напълно и хората да излеят гнева си на улицата. Гениална интерпретация. Впрочем поляците ме удивляват с усещането си за обществото, икономиката и социалната проблематика.

Прочетете тази статия по темата, която мисля, че е естествено продължение на това, което започнах в това ми писание. Но преди това гледайте филма. Приятно!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Lucky Day Forever, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Danny Boy
В тази гениална и дълбоко метафорична анимация, светът е като нашия свят с една малка разлика. Обществото е сляпо. Хората нямат глави. Какво ще се случи, когато се появи единственият човек с глава сред морето от слепци?
MAREK SKROBECKI / Швейцария / 2010 АНИМАЦИЯ / ФАНТАСТИКА
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+