Man
РЕЖИСЬОР STEVE CUTTS  •  ПРОДУЦЕНТ STEVE CUTTS
Великобритания / 2012 / 3'
Man показва земния път на човека откакто е осъзнал, че всичко от заобикалящия го физически свят може да се използва или като инструмент, или като ресурс. Епична анимация, която започва и свършва със смазана буболечка, но в различен контекст.
Т рябва да призная, че Man е запомнящ се късометражен филм! Всичките аспекти на филма са нетипични, но толкова въздействащи, колкото и филма на Ал Гор за глобалното затопляне. Забележете, че нито се говори, нито се навлиза в подробностите на различните измерения на взаимодействието човек-природа, които филмът засяга, но тягостното усещане за обща отговорност успешно ни се вменява. Тъмните страни на това взаимодействие, които се обособяват в течение на десетки хиляди години, откакто хората са започнали да градят първите общества са събрани в 3 минути, което за някои може да подейства шокиращо, за други като просветление какво би показала една имагинерна гледна точка някъде там в небето, от която времето се движи 100 пъти по-бързо. Всички се впечатляваме от тези неща как човечеството експлоатира животни, замърсява природата и изпразва земните недра. Но нека си го признаем... Освен прилагането на научен напредък по отношение оптимизация на производство и енергия, което става на политическо ниво, ние нищо не можем да направим.

За производството на един обикновен кабел са нужни сериозно количество метали - мед, алуминий за оптика и петрол, понякога и каучук за външната им обвивка. За производството на един лаптоп са нужни поне 30 различни вида суровини. Защо казвам всичко това?! Защото тази картинка, която обрисува Man, описва едно статукво, което за жалост е нужно на света да функционира такъв, какъвто го познаваме. Интернет навсякъде, достъпна информация, развлечение и т.н. Дотук визирам само Интернета и пряко свързаните индустрии с него. Представете си строителството, автомобилите, дрехите, предметите, храната... Но това е друга тема. Споменах ли, че впечатляващо добрата анимация е създадена на Adobe Flash?! Всяка година се представят нови и нови постижения в анимацията. Докъде ли ще стигне това? Осмо изкуство?
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Man, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
The Gloaming
Един герой създава свят, който бързо става неуправляем в следствие на постоянната акселерация на еволюцията. По особен начин The Gloaming е един разтърсващ разказ за човечеството, разказан от гледната точка на Бог. Directed by Niko NoBrain.
NIKO NoBRAIN / Франция / 2010 АНИМАЦИЯ / ЕПИЧЕН
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+