Mobius
РЕЖИСЬОР VINCENT LAFORET
САЩ / 2012 / 11'
В Zona de Silencio, някъде из дълбоките мексикански пустини, един фотограф ще заснеме нещо, което изобщо не му е работа да вижда. Когато обаче представителите на наркокартелите го хващат, той ще разкрие нещо много по-голямо...
M obius е дело на Vincent LaForet, режисьор, фотограф и кинематографист, на когото Canon възлага големи надежди. Този филм е представен заедно с представянето на новия Canon C300, a из Интернет върви мълвата, че именно LaForet е предизвикал DSLR вълната преди години, която днес доведе до ситуация, в която всеки пети има DSLR, а множество къси филми, музикални клипове и прочие се снимат с огледално-рефлексни апарати, а не камери.
 
Затова е и тази явна реклама на Canon, изразена освен с логото, и с хипер огромния теле обектив, може би намек за възможностите, които Canon дава на фото журналистите в реалния живот. Дали това не е опит на Canon да направят света с една идея по-добър, помагайки да се снимат от далеч подобни неща, увеличавайки шанса те да стигнат до обществеността преди фотографа да бъде убит?! Не зная, но се надявам.
 
Mobius не е перфектен късометражен филм. В интерес на истината, актьорската игра има известни слабости на момента, а сюжета би могъл да се обогати още малко, за да изведе нещо по-конкретно от идеята за безкрайния цикъл, в който попада протагониста. От друга страна, като цяло LaForet е създал, филм, за който мнението на критиците се обобщава така: gorgeous, exciting and clever short film. Съгласен съм. Mobius наистина държи в напрежение, операторската работа е на високо ниво, идеята на филма също е добра. В крайна сметка практиката доказва, че филмите, правени за определени марки било то 3D софтуер, такъв за монтаж или производител на камери, не са от най-добрите и не знам дали има случай, такъв филм да е достигал до Оскари или изобщо върховете на големите фестивали. Това може да се дължи на факта, че все пак един производител на камери надали има това око, което имат велики режисьори, чиито филми стигат до въпросните върхове, а може и да е умишлено, не съм сигурен.
Подобен пример е филмът Tempo. Много яка идея, добро визуално изпълнение, предвид факта, че е спонсориран от Red Giant – софтуер за FX ефекти, но в крайна сметка нетолкова добър филм, защото му липсва някакси онзи дух на късометражното кино, които ви удря с края толкова силно, че няколко минути след това още се цъклите невярващо към екрана, осмисляйки преживяното... защото истинското късо кино не се гледа, а се преживява. Но да не бъдем толкова критични. Mobius  е достатъчно добре направен и изпипан филм, че да го препоръчаме и да ви кажем: да, гледайте го!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+