Moving Takahashi
РЕЖИСЬОР JOSH SOSKIN  •  СЦЕНАРИСТ PATRICK JAMES
САЩ / 2011 / 11'
Craig работи като хамалин за Takahashi – фирма за транспорт на покъщнина. Поредния работен ден, поредната къща с поредното странно семейство и Juliana, на която остават броени минути живот. Трагично-смешна, романтично-черна история.
M oving Takahashi може да бъде определена като история за любовта, добрите хора, добрите намерения и happy end-а, който винаги възтържествува. Но, хайде стига, тя се нагълта с шепа хапчета, за да се самоубие, той дойде с намерението да обере, а злата руса кучка, която я мрази и вътрешно не я е приела в семейството, не й е майка. И добре че... Историята си има две измерения, еднакво съответстващи на съдържанието, но с много различен привкус и всеки сам си го избира.
 
Но, защо този филм е толкова як?! Защото е вдъхновяващ! Статистически е доказано, че всеки човек веднъж в живота си поне е имал желанието да замине далеч с куп пари и да започне изцяло нов живот. Всеки втори си го е мислил няколко пъти, а всеки 11ти го е правил под една или друга форма. Силата на този филм се крие в края му, който не е толкова happy end, колкото ни казва „кой съм аз“, „защо съм аз“ и „къде съм аз“. На въпроса къде, не разбирайте географски само, но и къде съм в социалната верига на родословното дърво. Филмът без разтакване, казва ясно, че мащехата никога не се е държала добре с мацката, но фактът, че тя е все още жена на баща й ясно показва, че на нея не й липсва само майката, но липсва и бащата. Това е предпоставка за много неща, включително и депресия, в случая дори самоубийство. Но... нейното име не е било предвидено за списъка с умрели хора за текущия ден, независимо дали тя иска или не. Той се появи – готиния и свеж пич, който води живота си по свои правила и е донякъде bad guy, защото отива с умисъл да обира. Но дали наистина е bad guy, защото е потенциален обирджия, или е the good guy, защото спаси живота на един човек? Освен това ако аз бях на негово място, с такъв социален дегенерат, какъвто е майка й, аз също с удоволствие бих им поднесъл тази кисела, направо вкисната истина, че цялата покъщнина е открадната под носа им. Въпрос на гледна точка... Въпрос и на карма.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+