Nature by Numbers
РЕЖИСЬОР CRISTOBAL VILA
Испания / 2010 / 4'
Прекрасна симбиоза между числа, изкуство и природа. Хората са имали чудесни идеи през вековете, но не са измислили нищо, което еволюцията вече да не е тествала и одобрила. Красотата и съвършенството на изпълнението обаче, е безспорно.
Д нес изхвърляме между една трета и половината от храната, която се произвежда. Родителите ни са изливали бензин в канала, а днес САЩ водят войни за нефт. Патенти се пазят ревностно, като правилно приложената информация, която съдържат, може да разреши поне половината от световните проблеми. Homo Sapiens, казва биологията – разумен човек. Да бе, ако можехме да попитаме природата, щеше да ни заплюе като най-големите прахосници, съществували на Земята.

Искрено се моля да разберете това правилно. В природата оцеляват „мързеливите“. Не буквално, естествено. Буквално би ставало дума за пандите, а виждате докъде ги е довело това. Естественият подбор селектира само методите, които отнемат най-малко енергия за извършването на най-много работа. Очите на водното конче са правилни шестоъгълници, защото това е една от малкото фигури, които могат да запълват пространството плътно. Ъгълът, през който растат слънчогледовите семки, има същата цел – да запълни пространството с възможно най-много семки. Така има най-голям шанс да оцелее. Листата на някои растения растат през подобен ъгъл, за да няма две едно над друго, оползотворявайки максимално слънчевата светлина. Но природата не разбира от математика. Тя е стигнала до там по метода на проба и грешка.

Хората от друга страна, разбират (някои де). Айнщайн, този велик мозък, дори да е бил малко извратен, ни е казал да гледаме в природата. Колкото повече се взираме, толкова повече ще разбираме математиката (не и без решаване на задачи, все пак). Почти всекидневно учени възкликват „Я, тук има логика!“, сочейки с пръст някое растение, насекомо или в редки и нещастни случаи някое гладно животно. Природата е имала почти 4 милиарда години да рафинира математическите закони, заложени още във физиката на материята й. Якото е, че тези неща могат да се прилагат в ежедневието ни. Куриерски фирми и интернет доставчици базират логистиката си на мравките и техните елементарни правила за движение, които са доказали ефикасността си. Какъв трябва да е изводът за нас?

Много просто. Структурирайки социалните слоеве, инфраструктурата, икономиката и дори дневния си ред, трябва да се ръководим от математика. От формулите, които извеждаме от природата, резултат от многобройните тестове на еволюцията. Днешните ни знания позволяват квантифицирането на качествена информация така, че да се прилага във всевъзможни модели.
 
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Nature by Numbers, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Chupan Chupai
В един бъдещ момент, хората ще са способни да създават, т.н. умни градове, които могат да се променят според желанията и целите на обитателите им. Как би изглеждала една детска игра на криеница в такъв град при това през очите на вече съществуваща технология?
FACTORY FIFTEEN / Великобритания / 2013 АНИМАЦИЯ / ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+