New Boy New Boy е номиниран за Оскар през 2008г
РЕЖИСЬОР TAMARA ANGHIE  •  ПРОДУЦЕНТ ZANZIBAR FILMS 2007
Ирландия / 2009 / 11'
Новото дете в класа изглежда различно. Той е от република Руанда. Новите му съученици започват да го тормозят и това провокира спомени от жестокото минало. Един красив филм с африканско участие за интересните и неопорочени детски отношения.
N ew Boy е изключително добре реализиран филм, номиниран за Оскар със страхотна актьрска игра, показана от деца! Бюджетът му е сравнително голям като за късометражно кино - 20 хиляди евро, но както и сами ще се убедите, заслужавали са си! Ситуацията, която разглежда е добре позната на всеки, който в детството си е сменял училището и влиза във вече оформен колектив в ролята на „новия“. За останалите, които не са били в тази позиция ще кажа от личен опит, че усещането е особено. Първите мигове са критични, защото вниманието на всички е приковано в теб, всеки те оценява от косата до петите и най-малкото, което би могло да те отличило от останалите вече провокира раздразнение, проявено под една или друга форма. Но да не се отплесвам...

Тази тривиална ситуация би била поредното социално клише ако не беше страхотната чувствителност, която Стеф Грийн е заложил във филма, посредством брилянтната и естествена игра на децата, която буквално ни изтръгва от реалността и ни потапя в един друг свят на закачките, обвиненията, невинноста по презумция, детската нетърпимост към различните. Свят, който хората с времето забравят и този филм е добър начин да си го припомнят. Няколко пъти филмът прави референция с миналото на Джоузeф в училището му в Руанда, което е дори от документална гледна точка е интересно сравнение между манталитета на хората в Ирландия (новото му училище) и в Африка. Самата атмосфера е коренно различна. В хода на историята, критичния момент е в двора на училището, когато в отсъствието на преподавател две момчета от класа го атакуват. Тогава един конкретен и ужасен спомен от миналото ни подсказва логичния ход на събитията след атаката към него, но нещата не се случват както очакваме. Напротив. Със сигурност това не е случайно. Дали е начин да представи психиката на главния герой, отново сравнение между Европа и Африка или призив за мир, представен чрез сблъсъка между три деца... Две общества. Две култури. Това вече е въпрос на гледна точка! Но едно нещо прави този филм, завършен и кристално съвършен – неговият край. Нито един друг край не би могъл толкова добре да завърши тази искрена история, колкото този! New Boy е филм, който ще трогне сигурен съм всеки.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+