Next Floor
РЕЖИСЬОР DENIS VILLENEUVE  •  СЦЕНАРИСТ PHOEBE GREENBERG
Франция / 2008 / 12'
Група богаташи се събират на маса, за да се отдадат на най-дълбоките си чревоугодни фантазии. Със зрелищния си, изпипан до последния детайл и дълбоко метафоричен кино език, Denis Villeneuve е постигнал нещо върховно. Next Floor е един от филмите на годината!
П рез 1973г излиза една съвместна продукция между Италия и Франция, режисирана от Marco Ferreri. В нея участват някои от топ актьорите за това време като Марчело Мастрояни, Мишел Пиколи, Уго Тоняци и Филип Ноаре. Филмът скандализира в последствие цяла Европа, защото естетически е доста провокиращ неприятните страни на въображението на всеки гледащ го, но от друга страна е нещо неправено до момента в историята на киното като сюжет. Преяждане до смърт.
 
Ferreri надали е подозирал, че 30 години по-късно ще излезе късометражен филм, чиято сюжетна сричка е всъщност La Grande Bouffe. Фактът между другото, че само преди 30 години това е скандализирало европейците показва всъщност колко много се е разширило общественото мислене (и добре че...) за това време. Next Floor разбира се отива много по-далеч от тази първоначална идея. Зрелищното начало с нечовешки дяволски поглед е толкова добре направено, че само по себе си може да претендира за награда. Оттам насетне историята така ни завърта, че дори отместването на погледа от екрана е нещо немислимо. Всеки един детайл, всеки един кадър е пропит с толкова много информация, която същевременно е обмислена до последния детайл на детайла. Всяко нещо пасва перфектно там където е. Няма нищо излишно. Нищо, нарушаващо уникалната естетика на Next Floor, която не бихме могли да асоциираме с никое конкретно време. Всичко е старинно, помпозно, дяволито, каквото си го представяме като 19ти век, но съществуват и детайли, характерни за много по-късните години на 20ти век. Необичаен микс, които започва да предизвиква най-различни и произволни асоциации от абстрактното поле на възприятията ни… толкова е странно всичко в next floor… това вече не е просто филм. Това е преживяване!
 
След края на филма всъщност осъзнах, че той е толкова нищо, колкото и всичко. Next Floor на практика не ни дава никакво послание, нито ни формулира каквото  и да е. Всъщност тази точно премерена комбинация от неща в сюжета му, не може да пасне на нито една готова схема от съждения, стигащи до определен извод. Няма клишета. Next Floor може да бъде просто импресия, съдържаща материята на безсмислието, но може и да намерите много дълбоки и интересни неща, свързани по странен начин, изграждащи обща картинка, с която може да направите аналогии с реалния ни свят. Такива, каквито нито един друг начин на изрязяване не би могъл да сътвори. Въпрос на гледна точка. Next Floor by Denis Villeneuve!
 
Представен на повече 200 фестивала по света, спечелил над 60 международни  отличия и номинации, както и е спечелил Génie et Jutra du meilleur court métrage dramatique 2009, наградата на Canal+ за най-добър късометражен филм и бил част от Semaine de la Critique du Festival de Cannes 2008

Впрочем, кой е героят в тази история?
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Next Floor, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
The Candidate
Служител на голяма корпорация, подценяван от ръководството и без перспективи за изкачване в йерархията, един ден е посетен от странен човек, представител на мистериозно тайно общество с интересно предложение, на което просто не може да откаже.
DAVID KARLAK / САЩ / 2010 ИГРАЛНО КИНО / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+