Oxygen
РЕЖИСЬОР CHRISTOPHER HENDRYX
САЩ / 2009 / 2'
Нещо образователно. Историята на Кислород, който се опитва да намери приятели сред другите елементи. С някои ще се сработи, с други не. Ако ми беше преподавано така, щях да си седя в училище, далеч от цигари, алкохол и наркотици. Дано тази система се приложи час по скоро.
А нимацията е дипломна работа от Ринглинг колеж по изкуство и дизайн. И е гениална. Не защото е използвана някаква иновация или нечувани ефекти. Просто химията е направена интересна за деца, но сигурно и за някои възрастни, които са пропускали часовете по съображения. С развитието на мултимедиите един такъв сериал може да замести часовете по химия. Е, прекалих. Но ако часа започва така и след това се обясни кое и как в подробности, вниманието на децата ще е там. Както казва Г-н Райт "Накараш ли ги да питат 'защо' и 'как', вече можеш да ги научиш на всичко".

Кандидатка за нобелова награда за мир е 16 годишно момиче, което се бори за правото на образование за жени. Малала е била застреляна в главата от талибани, но по чудо оцелява. Тя казва, че образованието, използвано правилно, е най-силното оръжие. Но не такова за убиване, а за умиротворяване. Агресията идва, когато не разбираме света около нас. Наранени сме, не знаем защо и го изкарваме на другите. Един пич е влязъл в Ку Клукс Клан и е убедил 50 човека, че негрите не заслужават омразата им. Как? С наука, естествено.

Друга гениална мисъл е, че дори да не сме учители, трябва да бъдем страхотни учители. Борбата с неграмотността става все по-жестока. Кристофър Хендрикс е направил страхотна стъпка към решението. Днес всичко е PR и реклама. Така че училищата да си наемат по един двама и да започват кампания по образование. Да наспамят младежта с наука, ей това е решението. Няколко поколения по-късно - световен мир. 
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+