Photo Booth
РЕЖИСЬОР MICHAEL NOONAN  •  СЦЕНАРИСТ MICHAEL NOONAN
Австралия / 2012 / 7'
Трима военни обхождат бойното поле в очакване от всяка една посока да изскочи враг, когато попадат на една фото будка in the middle of nowhere. Неслучайно. В тази фото будка се крие нещо повече. Photo Booth e трилър с брутална доза съспенс.
M ichael Noonan във Photo Booth подхваща относителния въпрос, зададен и в Матрицата от Оракула за това дали мислейки си за бъдещето, го предвиждате, или го предизвиквате. И други филми са разисквали този въпрос и може би ще кажете за този късометраж „ха, поредния“, но не се учудвайте – докато не се дефинира отговор на този въпрос, хората ще продължават да го задават. А именно, дали ако войниците не бяха видели тези снимки, бъдещето им щеше да бъде такова?!
 
Това, с което Photo Booth ме привлече е съвършено различния начин, по който задава въпроса, а също и класическия съспенс на Noonan, който обладава цялата нервна система на зрителя. Споменавам, че филмът е спечелил Tropfest през 2012. Не търсете философия във филма или някакви дълбоки послания, защото аз поне не мисля, че има такива. Той по-скоро е направен заради тръпката, която създава и може би, за да провокира именно въпроса за бъдещето. Той е ключов. Ако веднъж, погледнете на живота от гледната точка на създател на бъдещето във всеки един момент, в който дори само мислите за него, надали някога отново бихте го погледнали от пасивната гледна точка, в която бъдещето е „написана съдба“, която предопределя бъдещето без участието ни. Разбира се това е в случай, че „писателят на това бъдеще“ не е предвидил възможните промени в решенията ни в бъдеще време. В противен случай, теорията ми се троши на безброй малки парченца.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+