Pluggin
РЕЖИСЬОР NIMA AZARBA  •  ПРОДУЦЕНТ GOBELINS
Франция / 2009 / 2'
Кратка, епична, цветна, готина... Поредната анимация от Gobelins, която ще прати съзнанието ви във въображаемия, но мега реалистичен свят на USB роботите, които се състезават с музика. Защо обаче? Колко дълбока метафора се крие в това?
М ного съм говорил за Gobelins Ecole d’Image, но с всеки техен филм, който откривам мога още много да говоря. Впечатляващ е факта, че те правят всичко. Имат много шантави анимации, наркомански, толкова сюреалистични, че се чудите какво гледате, но имат също и много човешки и реални анимации, доближаващи се до Дисни. Имат и някои твърде странни, за да не ги споделя с вас, но лека-полека. Трябва да задоволяваме вкусовите предпочитания на всички, които влизат в сайта ни, а това са все пак 10 категории и 19 жанра. Умножени, това прави 190 възможни комбинации, wow… 

Но да оставим това настрана. Ще бъда кратък, а вие сами решете дали ще се съгласите с мен. Голямото кълбо насред площада, заобиколено от физическото измерение на обществото - градът, е интернет. Робота, който стой върху него е този, който контролира светещите послания по сградите, а плочите са символ на музиката. Тоест той брани кълбото с музика и рекламни послания. Появява се друго роботче, което след музикалното състезание между тях, скача и включва флашка в кълбото. Флашката на какво е символ?! На информацията. Кълбото на интернет. Момента, в който вкарва информацията там, целия град светва, тоест интернет дава мощен импулс. Това е различно от грамофонните плочи, светещите работи и музиката на другия робот. Това е метафора защо днешния свят е различен от миналото ни? Защото интернет е различен. Интернет е първата реална възможност хората да комуникират помежду си без филтрите на властта, тайните кръгове и религиозните фанатици. Интернет позволява само с едно включване на една флашка някъде по земното кълбо, информацията моментално да обиколи Земята. Готино!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+