Project Kronos
РЕЖИСЬОР HASRAF ‘HAZ’ DULLUL  •  ПРОДУЦЕНТ MASKED FRAME PICTURES
САЩ / 2013 / 14'
Project Kronos е документален филм, случващ се в недалечното бъдеще, разказващ за прага, пред който човечеството е изправено – междузвездно пътуване. Разкритията обаче, които правят учените отиват доста по-далеч и излизат от познатия ни свят.
Н апоследък faux documentary-тата са на мода. Faux на френски е фалшив. Това е природата на този жанр – убедителен, реалистичен, логичен и документален. Въздействието им е доста силно, защото като цяло документалния жанр през годините е запазил едно първично доверие у хората, че това, което казват е истина по подразбиране. Неслучайно скандалът, който избухна наскоро с Animal Planet беше толкова обсъждан. Те пуснаха филм, че русалките са открити, а никъде не споменаха, че е faux. В следствие на това милиони хора по света за известно време наистина вярваха, че русалките съществуват, съдейки по социалните мрежи и trend-овете в Google.
 
Project Kronos е донякъде documentary, но не съвсем. Сценария е написан по традиционната за Холивуд тритактова схема, която се среща в повечето игрални филми. Това ражда един интересен микс от игрално и документално кино, който в Project Kronos намирам за доста красив. Всъщност целия филм е красив... Желанието на човечеството откакто е вдигнало глава към звездите е било едно – контакт. Ами ето го... И начина, по който се случва това от научна гледна точка е сполучлив. Не е 100% убедителен, тъй като човешкия мозък изисква повече грижи от това, което сферата вероятно му предоставя, но като цяло е убедителен. Сестра ми, която е на 8 се върза на филма... Значи става!
 
Този филм е добро начало на една по-сложна и комплексна история и за щастие Dullul в едно интервю казва, че смята да продължи филма като web сериал. Това би било страхотно! Не просто защото съм почитател на short sci-fi жанра. Project Kronos е нещо повече – той дава поле, което да провокира мисли и дискусии между хората за това какво е космическото ни бъдеще? И дали е предпоставка отново да погледнем нагоре? Факт е, че в средата на 20ти век, Космоса става топ тема и постиженията там са огромни, но след Луната и Вояджър, някакси се върнахме отново на Земята и последва технологичния бум, Интернет, Социалките, джобните ултра технологии... Дали технологично сме способни, ако се хванем в рамките на 10 години да измислим начин наистина за следващо Космисческо постижение – много по-мащабно от всичко досега?! Междувременно вижте Mars One! :)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Project Kronos, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Centrifuge Brain Project
Според ученият Nick Laslowicz, първо има тясна връзка между средния коефициент на интелигентност у хората и увеселителните паркове, и второ, той е проектирал ново поколение екстремни съоръжения под надслов Gravity is a mistake. We work hard to correct it...
IVAN MENDOZA / Германия / 2013 FX ЕФЕКТИ / ФАНТАСТИКА
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+