Сабри
РЕЖИСЬОР БОЖИДАР ЯНАКИЕВ  •  ПРОДУЦЕНТ АРТ КОЛЕЖ
България / 2010 / 5'
Едно момче има едно единствено желание – да иде на мача, където ще играе неговия любим футболист. Заради социалното положение на семейството му, това няма да е лесна задача, а предвид ромския му произход, задачата става почти невъзможна.
С абри е поредно дело на Арт Колежа и е един от малкото филми, в които се снимат истински роми. Като цяло на мен винаги ми е било интересно ромското присъствие в киното ни, защото в национален мащаб, ромите са значителна малцинствена група, която съжителства с българите по земите ни от много години и въпреки че до момента не сме намерили начин за хармонично съжителство, ромите все пак оказват влияние върху културата ни. Пример за още едно такова заглавие е Слънце по време на дъжд на Христо Симеонов, който представихме преди известно време на LIVE изданието ни. Христо ми отговори, че с ромите не е много по-различен снимачния процес, но има някои трудности, с които май американците са се сблъсквали, когато са включвали индиянци във филмите си. Разбира се, това е само предположение при това в минало време, защото в днешната реалност, индиянците не само че не са по-назад от американците, ами дори се ползват с някои законови привилегии, благодарение на които хазарта, продажбата на евтини цигари и т.н. дейности в резерватите им, осигуряват препитание, че даже и богатства. Но да се върнем на филма...
 
В сюжета на Сабри правят впечатление някои неща, които последните години се утвърждават като mainstream тема в киното – кармата. Сабри, независимо от перипетиите, в крайна сметка отиде на мача, при това държейки за ръка неговия любим футболист. Откроява се и редовния поколенчески сблъсък между дядото, който в нито един момент не разбираше какво иска момчето, а го гледаше с етикета „ромски пакостник“, в което пък може да се разглежда и изобщо темата с отношението ни към ромите. Защото докато един дядка мрази циганите повече от расизма, то едно момче просто искаше да иде на мач без дори да прибягва до логичното решение – да краде. Колелото не го броим, защото дядката си го заслужи.
 
Филмът надали ще го помните много дълго, но пък е от онези feel good заглавия, след които се усмихвате и продължавате деня си по план. :)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Сабри, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Biped
Едно цветно момче върви по улицата и сее цвят в сивата, бетонна джунгла. Заобиколен от сивата, намусена маса обаче, този цвят бързо бива заличен, с цел да го лишат от тази способност. Познато ли ви е?! Гениална българска анимация!
БОРИСЛАВ ИНГИЛИЗОВ / България / 2005 ИГРАЛНО КИНО / ПРИКЛЮЧЕНСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+