Shape Shifter
РЕЖИСЬОР ALEX WEIL  •  ПРОДУЦЕНТ CHRLX
САЩ / 2012 / 2'
Какво са сънищата? Могат да бъдат всичко. Непрекъснато променящи се, преминаващи от един образ в друг, от едно измерение в друго. Там нереалното е действителност, а логиката остава илюзия. Сънищата отключват и пренареждат сетивата ни както нищо друго.
Б рутално, нали? Сигурно в момента нямате търпение да заспите и да сънувате нещо подобно. Контролът над сънищата не е нещо невъзможно, но за да го постигнете трябва малко предварителна подготовка. Сега няма да ви занимавам, но който се интересува може просто да напише в Google: "how to lucid dream".

Пресъздаването на света на сънищата не е лесна задача. Той е безкрайна поредица от трансформации. Дали ще са на космическа скала или на миниатюрна. Това е свят, в който има толкова място за логика колкото за слон в асансьор. И всичко, което можете да си представите е възможно. И най-вероятно вече се случва, в нечиЙ сън. Египтяните, маите, инките, общо взето всички цивилизации преди нас са знаели за света на сънищата и са можели да извличат ползи от него. Там мечтите са реалност, а според мен ако видим най-смелата ни мечта да се реализира само, защото сме я помислили, това е сигурна мотивация за действие.

Както и да е, сигурен съм, че повечето хора имат своя представа тези явления. Феновете на коли обаче ще познаят, че това си беше Ауди. Клипа в крайна сметка е правен за реклама. Съчетали са четирите елемента. Всяко животно въплъщава по един от тях. Земята е дивата котка, водата - рибата, въздухът - птицата. А огънят е в мотора на колата, която освен това се превръща и в останалите. Абе направо сън. Де да правеха такива реклами и у нас... Щях да се замисля дали да не гледам телевизия.

Който е по-"на ти" с английския език сигурно е забелязал, колко епичен и дълбок е текста. Авторът му е Fitzgerald Scott, за когото лично не знам много, но след малко ще променя тази грешка. Негов е следният цитат "На 18 убежденията ни са хълмове, от които гледаме, на 45 са пещери, в които се крием". Това не е първият път, когато поезия мотивира късометражен филм - гледайте и Bat Eyes.

Анимацията е направена от Charlex, стара американска компания с много опит. Те омешват понятия и сетива без да им пука за последствията. Цветовете издават звуци, Картините се материализират и усещаш вкуса им, от допирът гръмва светлина и се ражда живот. Не е нужно да има логика, щом всички са съгласни, че е красиво.
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+