Sight
РЕЖИСЬОР ERAN MAY-RAZ  •  ПРОДУЦЕНТ DANIEL LAZO
САЩ / 2012 / 8'
Отново сме в бъдещето. Далечно или близко, не зная. Технологиите пак са в мозъците на хората. Всъщност всичко е вече и само там. Как обаче ще завърши една среща, която мъжът води според указанията на любовен application?! Поредната зашеметяваща утопия!
В ече веднъж разглеждахме утопия за бъдещето в True Skin. Бих казал, че двата филма си приличат по очевидни неща, но това, което може би не забелязвате, е че двата се допълват. Единия разглежда обществото, докато Sight навлиза в един конкретен казус от ежедневието на един мъж, който поради неспособността си да флиртува, използва Love App. Дали бъдещето ни наистина ще предлага такива възможности? Facebook директно в главата ви, програмки, които ще ви дават информация какво казва усмивката на събеседника, каква емоция изпитва, какво трябва да направите, за да постигнете еди какво си, абсолютно всичко да се измерва в score points?! Ако точките са измерение на постиженията, то излиза, че накрая всичко ще се свежда до тях, т.е. алчност не за пари, а за точки (ако дотогава не означават едно и също)...

Да оставим обаче това настрана. Алчността винаги е съпътствъла човешката цивилизация и за добро или за лошо тя си е част от нас. Друго ме притеснява повече. Винаги човешкия прогрес се е водил от желанието определени процеси да бъдат съкратени или изцяло заменени от машини, с което хората да се освободят да правят нещо по-смислено. Факт е, че света не е постигнал тази идеална цел, но това е друга тема. Появата на калкулаторите са един добър пример. Откакто хората масово са почнали да боравят с тях, смятането на ум вече изисква няколко секунди повече при средностатистическия човек. Позовавам се на изследване по тази тема от германски университет. Тоест техническите удобства водят до закърняване на дадени човешки способности. Ами ако се появи наистина такъв Love App, с който всеки ще стане готин, умен, забавен пич?! Означава ли, че хората ще станем некадърни в свалките? Звучи логично... Но ето и друга гледна точка, която се свежда до едно изречение. Ако това наистина се случи, то демографския проблем с отрицателния естествен прираст на населението в Европа мисля, че ще се разреши лесно... Вие преценете готини ли са тези психологически патерици, които предоставят технологиите или вредни за човека. Приятно гледане!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Sight, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
True Skin
Млад мъж разполага с критична информация, заради която го издирват всички спец служби в недалечното бъдеще, където технологиите заместват крайниците, органите, очите, секса, спомените, мисълта! Най-фантастичния филм за 2012!!!
STEPHAN ZLOTESCU / САЩ / 2012 FX ЕФЕКТИ / ФАНТАСТИКА
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+