Smoking Will Kill You
РЕЖИСЬОР RAPHAEL SAMMUT  •  ПРОДУЦЕНТ CAMERON NUGENT
Австралия / 2010 / 4'
Не цигарите убиват хората. Хората убиват хората. Случайна среща на покрива в почивката за цигари ще промени живота на двама... или трима колеги. Свежо и не прекалено сериозно, този филм ни напомня, че понякога незнанието е най-хубаво.
Б ил се озовава в една от онези ситуаци, за които казваме, че “не е това, което изглежда”, а устатата му колежка е толкова заета да действа спрямо версията, която сама си е изградила, че в крайна сметка създава проблем там, където преди това не е имало. Позната ли ти е тази ситуация? Може би не със същия крайно драматичен резултат, но всички в даден момент сме били в аналогично положение и всъщност това, което кара филмът да изпъкне е поуката от него. Всъщност режисьорът Raphael Sammut ни разказва една кратка “притча” относно последствията на това да отказваш да изслушаш хората и да говориш неподготвен.
 
За своите три минути и половина, Smoking Will Kill You не се опитва да ни впечатли нито с невероятни кадри, нито с изпипана музика, нито със сърцеразбивателна актьорска игра. Започва със стилен отварящ шот, но след това кадрите стават рутинни и се забелязва, че с участието на двама по-силни актьори, филмът би бил доста по-силен.
Затова пък историята е кратка, интригуваща и въпреки мрачната си нотка - забавна, а в крайна сметка затова сядаме да гледаме филми – за да бъдем забавлявани.
 
Същото са решили и от Tropfest Australia  (потенциано най-големият фестивал за късометражно кино в света), когато през 2010г. го включват като част от официалната си селекция и филмът става един от финалистите.
 
Като цяло, Smoking Will Kill You може да бъде описано в 3 думи: кратко, простичко и ефектно. 
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+