2 700km/h
РЕЖИСЬОР ЮЛИЯН СПАСОВ  •  партньори БДЖ, АС. ПРИЯТЕЛИ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ
България / 2010 / 5'
Някога било ли ви е интересно как ли ще изглежда скорост от 2 700km/h ако пътувате във влак? В това видео ще видите уникални кадри от един интересен безвъзмезден проект между Every.BG (2009-2011), БДЖ и Асоциация "Приятели на железопътния транспорт".
Н аскоро се разрових надълбоко из външните ми хардискове, за да видя какво съм съхранил от последните години и се натъкнах на един проект, озаглавен "През очите на машиниста", който бях забравил. През 2010 на мен и един мой приятел Нико Алексиев (сега учи в Ница) ни хрумна идеята да заснемем основните железопътни трасета с камера от локомотива и да ги използваме в документален филм за БДЖ и живота на машинистите. Тъй като обаче бяхме млади и не особено разумни тогава, ние заснехме трасетата в рамките на 2 месеца (за което благодарим много на БДЖ), но не преценихме, че без добра подгтовка не се снима документален филм. А на нас тя ни липсваше, освен това в даскало стана доста тегаво, в крайна сметка се отказахме от плановете си и така и си останаха само тези кадри. А те са: Пловдив - София, София - Пловдив (по изгрев), Пловдив - Стара Загора, Септември - Добринище (теснолинейката), Стара Загора - Горна Оряховица, София - Враца, София - Кулата

Днес реших да споделя едно от трасетата, където чрез time lapse не само предаваме скоростта, но и изгрева, който беше доста красив.

Благодарности и на Варужан Апелян, който удари рамо да се свържем с БДЖ и да отбележа, че това беше изцяло безвъзмезден проект, резултат на добрата воля на Българските държавни железници, както и нашият ентусиазъм да видим нещо, което всеки от нас тайно си е мечтаел да види - какво е да пътуваш в локомотива.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+