Space Chimp
РЕЖИСЬОР WWF
САЩ / 2010 / 4'
Маймуна, експеримент, космическа програма. Тя отлетя, за да се завърне на планетата ни след 65 години. Как ли ще изглежда нашият свят тогава? Този късометражен филм е създаден преди 4 години от световната органзиация WWF за опазване на природата. Посланието е мощно!
Щ астлив съм, че организациите, ангажирани с дела, които противоречат на сегашната капиталистическа формула, според която всичко е пазар и не се предлагат услуги и стоки, които не се търсят, не само оцеляват, но и вдъхновяват посредством уникални идеи, каквато е и Space Chimp. Защо маймуна? Защото маймуната символизира като че ли най-интересната връзка между човека и Природата – еволюционната, тази която отделя човека от животинския свят и го прави способен да създаде собствен такъв. Може би най-силно ефекта се усеща в последната сцена, когато маймуната слиза от кораба и вероятно си задава въпроса „защо моят свят е унищожен?“ Въпрос, чийто контекст предвид нечовешкия лик на маймуната, говори че тя няма участие в това унищожение. Ако беше човек, филмът отново щеше да е силен, но вероятно не чак толкова, защото все пак сме свикнали да гледаме какви ли не апокалиптични гледки, съзерцавани от герои с човешки облик. Но да видим как едно животно, което цял живот е обитавало Природата и е било в хармония с нея, изведнъж открива света си опустошен, заради безграничната глупост на други животни... Силно е! WWF
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Space Chimp, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Stardust
В този момент два космически апарата – Вояджър 1 и 2 летят с около 17km/s, като единия вече е напуснал пределите на Слънчевата система. Това са най-далечните човешки творения, изпратени в Космоса. Брутално красивия Stardust е посветен на тях!
MISCHA ROZEMA / Холандия / 2012 ИГРАЛНО КИНО / ЕПИЧЕН
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+